1918, anul în care s-a înfăptuit reîntregirea României, a fost un an de o importanță colosală. Acest aspect a fost subliniat de istoricul Ion Constantin în cadrul dezbaterii „27 martie – ISTORIE, ASPIRAŢIE, PERSPECTIVE”, organizate miercuri de Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, împreună cu Comisia Românilor de Pretutindeni din cadrul Senatului României, în contextul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Dr. Ion Constantin a făcut un scurt excurs istoric despre momentul 1918, prezentând cele mai relevante persoanalități și fapte care au condus la redeșteptarea națională în Basarabia și la Unire.
„Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, prin hotărârea Sfatului Țării la Chişinău, a fost prima etapă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. Este un moment extrem de important, având în vedere şi perspectiva care se conturează în vederea întâmpinării centenarului Marii Uniri din 1918. (…) 1918 a fost un an fast, de o importanţă colosală în istoria României, anul în care s-a înfăptuit reîntregirea României”, a precizat Ion Constantin, care a lansat și un îndemn, citându-l pe unul dintre făuritorii Unirii, Pantelimon Halippa – „Să menținem focul cât mai viu în chestiunea Basarabiei!”.