Guvernul României finanţează construirea a patru piste de aterizare pentru elicopterele SMURD în Republica Moldova, pentru a facilita intervenţia serviciului aerian în cazuri de urgenţă.
Valoarea investiţiei este de 10 milioane de euro.
Pistele vor fi construite la Chişinău, Bălţi şi Cahul, a precizat secretarul de stat al Ministerului de Interne de la Bucureşti, Raed Arafat, aflat într-o vizită în Republica Moldova, unde a avut o întrevedere cu ministrul Sănătăţii de la Chişinău, Ruxanda Glavan.
De asemenea, notează presa de la Chişinău, proiectul de finanţare mai prevede şi renovarea a două secţii de primiri urgenţe şi achiziţionarea a 10 ambulanţe SMURD şi a 4 maşini de descarcerare.
Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii dintre Arafat şi Glavan a fost heliportul de pe acoperişul Institutului de Medicină de Urgenţă, care nu se află deocamdată în stare de funcţionare. Oficialul de Bucureşti a anunţat că experţi din România vor evalua în cel mai scurt timp calitatea construcţiei.
Cei doi oficiali au mai vorbit şi despre implementarea în Republica Moldova a sistemului de urgență 112.
Ruxanda Glavan a precizat: “Am discutat varianta aplicării dispeceratelor integrate, care sunt mai puţine la număr dar care au reprezentanţii tuturor autorităţilor. Şi ai Ministerului Sănătăţii, Inspectoratul General de Poliţie, Serviciul de pompieri şi descarcerare. Este mai simplu de realizat şi costă mai puţin”.
Raed Arafat a declarat că România va acorda Republicii Moldova suportul necesar în procesul de implementare a sistemului de urgenţă 112. „Aţi făcut paşi imenşi pentru 112. Am văzut evoluţia care s-a făcut la Bălţi, la Serviciul Situaţii Excepţionale. Colaborarea pe care am avut-o se vede că a dat roade şi că există această mişcare”, a menționat Arafat.
Specialiştii care vor activa în cadrul dispeceratelor 112 vor fi instruiţi, anul viitor, de către o echipă de experţi din România.
În baza acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind ajutorul reciproc pentru intervenții transfrontaliere în caz de urgențe medicale, cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului beneficiază de îngrijiri calificate în situații de urgență. Primul centru al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din Republica Moldova a fost inaugurat la Bălți în august 2014. Pentru susținerea proiectului SMURD, Guvernul României a donat Republicii Moldova până acum 5 autospeciale performante pentru acordarea ajutorului în situaţii de urgenţă: două ambulanţe de tip “C” – pentru terapie intensivă, dotate cu echipament medical performant, iar altele trei, de tip “B” – care au la bază echipament de resuscitare pentru transportarea pacientului la spital.