În contextul debandadei teroriste care macină state precum Franţa sau Belgia, Rusia, în spatele paravanului retragerii militare parţiale din Siria, ar putea începe „o ofensivă diplomatică nemiloasă” împotriva Ucrainei, iar acest lucru va avea un impact enorm asupra Republicii Moldova. Opinia îi aparţine analistului Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.
„Rusia evident că s-a gândit pe dimensiunea de securitate estică. Cred că îi va cere Ucrainei ca, în potențialul conflict înghețat din Donbas, să aplice din acordul de la Minsk prevederile care se refereau la dimensiunea politică a conflictului și nu pe cele care se refereau la dimensiunea militară. Ce vrea Rusia în Ucraina – să o federalizeze. Pentru că nu mai poate să plătească, acum Donbasul e scos din zona politică, economică, financiară a Ucrainei. Kievul nu își mai plătește nimic în Donbas. Rusia nu își permite asta. Are Crimeea și atunci ce îi spune Kievului: «Asumați-vă Donbasul. Noi nu vrem să îl luăm. Dați prerogative politice Donbasului în așa fel încât partea să controleze întregul, adică să fie garanții de securitate și de politică externă prin care voi nu veți putea merge nici în NATO, nici în UE. Rezolvarea chestiunii politice înseamnă un statut de autonomie pentru Donbas (…) Am senzația că Rusia își va impune punctul de vedere și Ucraina va fi obligată să dea un statut care să federalizeze Ucraina”, a explicat Dan Dungaciu în cadrul emisiunii „Realitatea Românească”, de la Realitatea TV.
Pe de altă parte, Dungaciu nu exclude faptul ca Rusiei să îi fie ridicate sancțiunile.
„Orice federalizare pe Ucraina va da idei ca și soluționarea conflictului din Transnistria să se facă tot printr-o federalizare (…) Mi-e teamă că nu toți occidentalii se vor opune și cei care au puterea să se opună nu se vor opune și mi-e teamă că Republicii Moldova asta i se pregătește”, a mai afirmat directorul ISPRI.