Zile negre pentru agenţii comerciali înregistraţi în regiunea transnistreană, aflată în prezent într-un veritabil vid economic.
Administraţia separatistă de la Tiraspol îi obligă pe antreprenorii din regiune să achite 7% din valuta acumulată la Banca Centrală a nerecunoscutei „republici” din stânga Nistrului, informează Deschide.md.
Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret în acest sens zilele trecute. Documentul urmează să intre în vigoare pe 3 aprilie.
Şeviuck speră ca prin această metodă să ţină sub control deficitul galopant de pe piaţa valutară, afectată de criza profundă a rublei transnistrene.
Locuitorii din stânga Nistrului se confruntă în special cu un deficit major de hrivne ucrainene și lei moldovenești. Ceea ce înseamnă pentru rubla transnistreană o „baltă de nisip mişcător” pe piaţa valutară, riscând o depreciere de 25-30%.
Separatiştii au publicat recent şi un plan de acţiuni, conceput de „banca republicană” a regiunii transnistrene, pentru a combate criza valtuară.
Printre măsurile din plan se numără: stabilirea unui nivel obligatoriu de vânzare a unei părţi din venitul valutar obţinut de agenţii economici din activitatea de export; reducerea termenilor de repatriere a venitului valutar de export de la 210 la 90 de zile; extinderea normativului rezervării obligatorii şi asigurării obligatorii a resurselor atrase de organizaţiile de creditare; reducerea normativului poziţiei valutare deschise pentru organizaţiile de creditare; evitarea măsurilor de răspundere faţă de organizaţiile de creditare pentru încălcarea normativului poziţiei valutare deschise în caz de satisfacere a cererilor clienţilor de cumpărare a valutei străine pentru achitarea contractelor de procurare a bunurilor comercial-materiale.
În ceea ce priveşte, suma maxim admisă de valută în numerar ce poate fi scoasă din regiune de către persoanele fizice, aceasta fost redusă de la de la 5.000 de dolari la 1.000 de dolari, fără prezentarea documentelor ce confirmă că valuta străină sau cecurile în valută au fost anterior transferate, introduse sau trimise pe teritoriul controlat de separatiști.
De asemenea, bancherii din regiunea separatistă, potrivit planul de acţiune, propun şi modificarea condiţiilor de desfăşurare a licitaţiei valutare, inclusiv cu introducerea amânării de acordate a resurselor procurate la licitaţie.
Alte măsuri: introducerea impozitului la procurarea valutei în numerar; introducerea cerinţelor de vânzare de către organizaţia de creditare a valutei străine în plus cu prezentarea obligatorie a documentului de identitate a cumpărătorului; stabilirea cotelor la introducerea „mărfurilor nesemnificative”; efectuarea paşilor operativi de prevenire a speculaţiilor pe piaţa valutară internă în numerar.