Părintele Protopop Boian Alexandrovici din Valea Timocului spune că deși românii din Serbia de răsărit sunt loiali statului sârb, acesta îi tratează ca pe niște dușmani.
„De la statul sârb avem numai piedici, presiuni, decizii de dărâmare, decizii de oprirea folosirii bisericilor noastre și amenințări. Așa ne răsplatește Statul Sârb loialitatea. Dar avem nădejde în Dumnezeu și în voi, frații noștri din Țara-Mamă. Am fost, suntem și vom fi cetățeti loiali ai Serbiei, că este țara pe care am făcut-o noi, împreuna cu frații sârbi, și suntem popor constitutiv, dar nu vom da voie nimănui să ne considere proști… pentru că suntem originari ai zonei, suntem urmașii daco-romanilor care trăiau și stăpâneau aceste locuri pâna la venirea slavilor și a altora… Suntem la casa noastră, asta trebuie să știe și să audă toată lumea!”, a declarat părintele Alexandrovici în cadrul unui interviu acordat publicației Români pentru români.
Parohul de Malainița și Remesiana a precizat că în primii ani în care a luptat pentru ca românii din Serbia să beneficieze de biserică cu slujba în limba română s-a confruntat cu mari presiuni. „Condamnări la pușcărie, amenințări cu moartea din partea șefului poliției din Negotin, urmărire cu mașina, așa, ca să văd eu, singur, presiunile, statul sârb împotrivă, Biserica Sârba împotrivă, în primii ani, susținere puțină, iar eu eram un copil de douazeci și ceva de ani… Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ținut și m-a apărat…!”, a povestit părintele.
Părintele Boian Alexandrovici a vorbit și despre importanța bisericii române în comunitatea românilor din Timoc. „(…) fără aparținere de Biserica Neamului un popor este ca un copil fără mamă, pe care îl crește strada. Cât de importantă este Biserica la românii/vlahii din Serbia sau, mai bine spus, cât de rău a fost fără Biserica Neamului, mărturisesc aproape 200 de ani de lipsă. Strănepoții martirilor sud-dunăreni și ai organizatorilor Bisericii Primare din zona Timocului au ajuns să se nască și să moară nebotezați. Din ce cauză? Din cauza lipsei slujbelor bisericești în propria limba. Românii, după aproape 200 de ani fără jurisdicția Bisericii lor, s-au deznaționalizat și mulți, mulți sau dezcreștinat… Repet, din cauza lipsei Bisericii Neamului, după o perioadă lungă, românii/vlahii timoceni nu mai știu ce sunt și nu mai sunt botezati, iar la 70 de ani de viață… într-o casă trăiesc străbunica și strănepoata, bătrâna nu știe sârbește, iar strănepoata nu știe românește… tragedie, să nu te poți înțelege cu strănepoții tăi cu care trăiești în casa… trist și tragic… în vatra românismului sud-dunărean să nu mai existe români! Nu se poate! După o perioada lungă, în care puteam să dispărem, Dumnezeu a ascultat rugăciunile strămoșilor noștri și ne-a învrednicit să reactivăm jurisdicția Bisericii noastre și pot să vă spun că ceea ce s-a făcut în această perioada, 2003-2016, este minunea lui Dumnezeu. Ca să reușim până la capăt ne trebuie mai mare susținere de la Țara-Mamă, România”, a atras atenția protopopul.
Vlahul e totuna cu românul și rumânul, a mai subliniat părintele Alexandrovici. „Problema lor este că românul și vlahul sunt unul și același. Țara Românească de către ei a fost numită Vlaska. Biserica Ortodoxa Română a fost Mitropolia Ungrovlahiei și astăzi este singura instituție în Timoc care spune că vlah este egal cu român și invers. Problema sârbilor este că noi avem și documente prin care dovedim acest fapt, acest adevăr istoric. De ce credeți că sunt mai multe atacuri asupra Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis? Pentru că Biserica Neamului este stâlpul păstrării identității, a credinței și a culturii neamului românesc! Biserica este și pentru cei ce spun că sunt români și pentru cei ce spun că sunt vlahi. Este singurul punct, singura instituție care îi unește pe toți românii din Serbia oricum s-ar numi: români, rumâni sau vlahi”, a explicat acesta.
În Valea Timocului sunt 300.000 de români care sunt lipsiți de drepturi. Aceștia nu învață în școală românească, nu au presă de limbă română, iar slujbele în biserică sunt asigurate de un număr insuficient de preoți.