SUA și NATO își modifică doctrina de apărare, trecând de la „reasigurare la o forță de disuasiune” pe flancul estic al Europei, ca răspuns la agresiunea revizionistă a Rusiei. Declaraţia îi aparţine comandantului Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove.
Philip Breedlove a vorbit despre noua abordare coordonată SUA-NATO ieri, la Riga, informează AFP.
Declaraţia lui Breedlove vine în contextul anunţului făcut miercuri de către Pentagon, faptul că americanii vor desfăşura în regim permanent, prin rotație, o brigadă mate din 4.200 de soldați, tancuri și vehicule blindate în Europa de Est, din februarie 2017.
„Suntem gata să luptăm și să învingem, dacă am ajuns aici. Obiectivul nostru va evolua de la reasigurare la o forță de disuasiune, inclusiv prin măsuri care îmbunătățesc major pregătirea noastră globală”, a declarat generalul american, la finalul reuniunii pe care a avut-o cu comandanți ai NATO din regiunea baltică.
„La est și la nord avem de-a face cu o Rusie resurgentă și agresivă și, după cum am observat de-a lungul ultimilor doi ani, Rusia caută în continuare să-și extindă influența asupra periferiilor sale și dincolo de ele”, a subliniat Breedlove.
„În primăvara lui 2017, ceea ce vom aduce în Europa, și în special în cele trei țări baltice, este o brigadă blindată, pe deplin validă, cu un post de comandament și întreg echipamentul de susținere necesar”, a mai precizat comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa.
Întrebat de AFP cu privire la o eventuală implicare a altor membri ai NATO după exemplul armatei americane și al angajamentului său crescut, Breedlove a răspuns că „se poate spera” la aşa ceva.
„Am venit aici cu formațiuni de talia unei companii, după (acțiuni ale Rusiei în) Crimeea și Donbas. Alte țări vin și ele acum cu formațiuni de talia unei companii”, a adăugat generalul american.
După retragerea parţială a trupelor ruse din Siria, strategii militari au avertizat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea profita de criza frontalieră cu care se confruntă Europa în faţa fenomenului migraţionist şi cu ameninţarea teroristă a Statului Isalmic, pentru a încerca o schemă de federalizare în estul Ucrainei şi chiar în Republica Moldova, prin reîncălzirea „factorului transnistrean”.