„Epidemie” de bătrâneţe în Republica Moldova. În această cheie metaforică ar putea fi interpretat Indicele de Îmbătrânire Activă (IÎA) în Republica Moldova, lansată miercuri.
Potrivit informaţiilor din acest Indice, peste 70% din potențialul uman cu vârsta de 55 de ani din Republica Moldova nu are oportunități de a participa în economie și societate și, respectiv, nu este valorificat pentru îmbătrânire activă și sănătoasă.
Presa de la Chişinău scrie că IÎA în Republica Moldova este la o distanță de șapte puncte față de media țărilor UE, precum și de două ori mai mic în raport cu obiectivul țintă de 57,5 puncte, pus în fața tuturor țărilor.
„Republica Moldova prezintă restanțe semnificative la toate cele patru domenii ale IÎA. Dacă este vorba de primul indicator – ocupația în câmpul muncii – se înregistrează cea mai mică rată de ocupare pentru populația de vârstă pre-pensionară 55-59/60-64 de ani, 49% și, respectiv, 27,6 la sută, media țărilor UE fiind de 62,2 la sută și, respectiv, 31,5%”, a declarat doctorul în sociologie de la Centrul de Cercetări Demografice, Mariana Buciuceanu-Vrabie.
În ceea ce priveşte participarea la viaţa socială, doar una din zece persoane în vârstă se implică în viața socială.
Discrepanțe semnificative se înregistrează și în funcție de sexe: femeile în vârstă sunt mai dezavantajate, spre deosebire de bărbați, și se confruntă mai intens cu vulnerabilitatea materială, financiară și fizică. Astfel, IÎA pentru femei este de 25,7 puncte, pe când la bărbați este de 29,2 puncte.