Familia Stati a jonglat în industria petrolieră internațională cu peste 50 de companii offshore, cele mai multe fiind înregistrate în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg.
Anatolie Stati, considerat cel mai bogat om de afaceri din Republica Moldova, figurează în scurgerea globală de informaţii „Panama Papers”.
În ultimii doi ani, RISE Moldova a analizat peste 10. 000 de documente care arată cum magnatul Anatolie Stati a folosit scheme de inginerie fiscală pentru a-şi crea propria infrastructură petrolieră.
Potrivit actelor consultate, angajații unor companii afiliate grupului ASCOM, controlat de familia Stati, discută în mod deschis circumstanțele în care i-au mituit pe funcționari în Africa, solicitând conducerii companiei să le deconteze banii dați cu titlu de mită.
Debutul familiei Stati în afaceri petroliere pe continentul african: anul 2005. În acel an, potrivit jurnaliştilor RISE, familia Stati a semnat primul contract cu Sudanul de Sud, o regiune din Sudan care a devenit independentă în 2011.
Un rol cheie în afacerile petroliere și transportul de mărfuri din Kenya, Congo, Uganda și din Sudanul de Sud l-a avut Casco Petroleum Overseas Ltd, companie offshore fondată pe 10 decembrie 2005 în Insulele Virgine Britanice. Acțiunile au fost împărțite între firma East-West International SA (80%), reprezentată de Anatolie Stati, și Gabriel Stati (20%).
În mai multe note de serviciu obținute de RISE, angajații de la Casco Petroleum Overseas Ltd îi raportau directorului companiei, Eugen Ungureanu, situațiile în care i-au mituit pe funcționarii africani.
Citiţi aici ancheta integrală.