Un oficial de la Chişinău le propune ruşilor o alternativă pentru a îşi retrage muniţiile din regiunea separatistă transnistreană: Portul Giurgiuleşti, prin sudul Republicii Moldova.
Viceministrul de Externe de la Chişinău Lilian Darie susţine că aceasta ar fi metoda prin care Rusia şi-ar putea retrage armamentul şi militarii din stânga Nistrului, în condiţiile în care Moscova are blocat accesul pe culoarul ucrainean, informează The Epoch Times cu referire la un interviu oferit de oficialul de la Chişinău pentru Nezavisimaia Gazeta.
Reacţia lui Darie vine ca replică la declaraţiile omologului său Grigori Karasin, viceministrul rus de Externe, care a aruncat subiectul fierbinte al retragerii armate ruseşti în curtea Ucrainei, spunând că autorităţile de la Kiev ar fi de fapt spinul problemei, pentru că interzic tranzitul spre Federaţia Rusă.
„După cum ştim, Moldova are ieşire la Marea Neagră – portul de pe Dunăre din satul Giurgiuleşti. Acesta se află în sudul Moldovei”, a afirmat Darie, adăugând că încărcătura militară ar putea fi transportată din port pe Dunăre până la Marea Neagră, punctul terminus fiind în Rusia.
În regiunea transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.
Total necunoscut europeanului de rând, satul Cobasna se află permament pe lista de „alarme roşii” a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care nu de puţine ori a atras atenţia Chişinăului că deţine pe teritoriul Republicii Moldova o veritabilă bombă cu ceas. Dacă cele aproximativ 20.000 de tone (conform cifrelor făcute publice de organizaţiile internaţionale) de muniţii rămase în depozit în urma destrămării URSS vor fi înghiţite de un incendiu, Republica Moldova s-ar trezi subit în plin cataclism ecologic.
În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei armate a 14-ea, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.