În baza Memorandumului de Înțelegere semnat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) cu Biroul pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, la ediția din 2016 a programului „DOR – Diaspora – Origini – Reveniri” vor participa pentru prima dată și 10 tineri din România.
Programul DOR este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova care constă în organizarea anuală, în luna august, a unui program de tabere pentru copiii cetățenilor din Republica Moldova aflați peste hotare, în vederea consolidării legăturilor culturale și identitare.
La ediția din 2016 a Programului DOR vor participa 75 de membri ai diasporei originarilor din Republica Moldova, 15 copii și adolescenți din Republica Moldova și 10 copii din diaspora originară din România.
Copiii selectați vor avea activități creative, sportive, artistice, lingvistice și culturale, care se vor desfășura într-un stil interactiv și ludic, se arată într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.
La Chișinău a avut loc recent cea de-a II-a ediţie a Congresului Diasporei Unioniste, organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.
În cadrul Congresului, participanţii au adoptat o declaraţie privind unirea Republicii Moldova cu România, în care se stipulează și că există o singură Diasporă Românească, constituită din persoane originare din România, Republica Moldova, precum și etnici români din jurul granițelor, stabiliți pe alte meridiane.