Instituțiile de învățământ superior din România ar putea înființa mai multe extensii în Republica Moldova. Acest aspect a fost abordat de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, într-o discuție cu vice-ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Lilian Darii, aflat la Bucureşti pentru o rundă de consultări politice bilaterale.
Dan Stoenescut a amintit în cadrul întrevederii cu Darii de programul consistent de burse acordate tinerilor din Republica Moldova şi a evidențiat importanța înființării mai multor extensii ale instituțiilor de învățământ superior românești în Republica Moldova, în beneficiul dezvoltării de ansamblu a Republicii Moldova.
Ministrul și-a mai exprimat satisfacția față de nivelul ridicat de cooperare între cele două state în domeniul mass-media și a insistat pe importanța implementării unui spațiu comunicațional comun care să stimuleze cooperarea și în alte domenii.
„Împărtășim un spațiu cultural comun, un spațiu lingvistic comun și este nevoie de o impulsionare a schimbului educaţional între cele două state”, a declarat Dan Stoenescu, se arată într-un comunicat al MAE.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi își propune ca din toamnă să își deschidă o a treia extensie universitară în Republica Moldova, pentru Facultatea de Drept, la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, după cele ale Facultatății de Economie şi Administrarea Afacerilor şi Facultății de Fizică de la UAIC.
Universitatea „Dunărea de Jos” are extensie/filiale (Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti) în Cahul, două programe de studii la Chişinău și ) un program de masterat de limbă română pentru profesorii de limbă română din Comrat.