Americanii au o vorbă pentru situaţiile previzibile, devenite aproape un tic: „same old, same old”. Această expresie se potriveşte ca o mănuşă raportului dur al Departamentului de Stat al Statelor Unite privind problemele cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul drepturilor omului.
Corupţia endemică din toate sectoarele vieţii sociale, transformarea instituţiilor de presă în portavoci ale oligarhiei, cronicizarea traficului de influenţă în sistemul juridic, crima organizată şi condiţiile sinistre din penitenciare sunt doar câteva dintre „toxinele” care duc la încălcări grave ale drepturilor omului în Republica Moldova, se arată în raport.
„Corupţia a continuat să fie cea mai gravă problemă în Republica Moldova. Deturnarea unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării a dus la acuzarea guvernului de complicitate şi corupţie la nivel înalt. (…) Există corupţie larg răspândită în cadrul sistemului judiciar şi a altor structuri de stat. În cele mai multe cazuri, urmărirea penală pentru corupţie a fost limitată la funcţionarii publici de nivel scăzut”, precizează Departamentul de Stat al SUA.
Raportul consemează şi controversatul caz al fostului premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie pasivă şi trafic de influenţă: „Se consideră un caz motivat politic din cauza momentului şi a procedurilor din procesul de investigare şi arestare preventivă„.
„Presiunea asupra judecătorilor, precum şi corupţia din sistemul judiciar rămân probleme serioase. Au existat informaţii precum că procurori şi judecători au solicitat mită în schimbul reducerii amenzilor sau a sentinţelor. Oficiali de nivel înalt, inclusiv prim-ministrul şi preşedintele Parlamentului, au recunoscut că fenomenul corupţiei în sistemul judiciar a fost o problemă majoră”, se mai precizează în document.
„Oligarhii au supravegheat îndeaproape conţinutul materialelor de presă şi au menţinut un control editorial. O nouă lege a obligat mass-media să facă publice numele proprietarilor. În ciuda progreselor înregistrate, monopolizarea mass-media şi a pieţei de publicitate a crescut, în special în televiziune. Reprezentanţii societăţii civile şi mass-media, de asemenea, au atenţionat despre monopolul companiei Casa Media asupra pieţei de publicitate”, mai subliniază Departamentul de Stat al SUA.
Citiţi aici raportul integral.