Românii din Sudul Basarabiei, Ucraina, sunt amenințați permanent de pericolul asimilării, prin ucrainizarea școlilor în limba română sau îngrădirea accesului la cultură și au nevoie de sprijin consistent pentru a-și păstra identitatea națională, scrie trimisul special Agerpres, Gina Ștefan, într-un reportaj furnizat agenţiei de presă.
„Divizați artificial în români și moldoveni, după ce autoritățile din acest spațiu au încurajat sistematic falsa idee de «limbă moldovenească», românii din sudul Basarabiei au, uneori, dificultăți în a-și asuma și exprima identitatea națională, iar în unele sate se petrece o adevărată dramă, întrucât copiii au ajuns să nu mai vorbească limba maternă”, se arată în reportajul agenţiei de presă de stat a României.
„Comunitatea românească din Sudul Basarabiei este dispersată, trăiește în zone sărace și greu accesibile din punctul de vedere al transporturilor și nu dispune de o elită intelectuală bine închegată. Aceasta se datorează faptului că, în perioada sovietică, majoritatea școlilor de la orașe au fost rusificate, iar intelectualii și țăranii înstăriți au fost deportați în lagăre de concentrare. Oamenii vorbesc cu voce joasă despre problemele lor, se tem că ar putea păți ceva dacă spun ce au pe suflet și ce-i doare și sunt parcă mai descurajați și mai triști decât românii din alte comunități istorice din jurul României. Mulți dintre etnicii români din zona Odesa spun că sunt români, după care adaugă: «suntem români-moldoveni, chiar dacă vorbim limba română, pentru că așa e politica și noi nu avem ce face»”, mai notează trimisul Agerpres, adăugând: „Unul dintre puținii lideri ai românilor de aici, Anatol Popescu, cofondator al Asociației «Basarabia» a declarat pentru AGERPRES că esențial pentru comunitatea din această zonă este unificarea programei școlare în limba română din Ucraina, astfel încât să nu mai existe situația actuală, când copiii români din regiunile Cernăuți și Transcarpatia învață limba română, iar cei din regiunea Odesa studiază așa-zisa »limbă moldovenească»”.
„Este subiectul numărul 1, este imperios necesară unificarea programei în limba română. Fără să avem programa unificată suntem foarte ușor de manipulat, foarte ușor de divizat prin niște contexte născocite, niște subiecte absolut absurde în secolul XXI”, a arătat Anatol Popescu.
Citiţi aici reportajul integral.