Asta s-au întrebat luni, 6 iunie, în cadrul unor emisiuni televizate, doi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană, în urma aflării rezultatelor preliminare ale scrutinului de duminică. Premierul Vlad Filat i-a apostrofat pe studenţii care nu şi-au făcut vize de resedinţă, deşi ,,le-a fost repetat lucrul acesta cu două luni înainte de alegeri”, iar liberalul Mihai Ghimpu că nu au avut capacitatea de a se mobiliza în calitate de factori decizionali. ,,Am impresia că tinerii au ieșit mai mulți la 7 aprilie în Piața Marii Adunări Naționale, decât pe 5 iunie, la alegeri. Foarte bine că vor libertate și democrație, dar când e vorba să decidă ei mănâncă sămânță”, şi-a exprimat liderul PL nemulţumirea.
Ei bine, orice alegător se vrea atras, fascinat şi prins iremediabil în mrejele unui mesaj electoral bine ambalat, adică argumentat, consistent şi constant, chiar dacă nu într-un mod conştient. Relaţia alegător-candidat este una pătimaşă, una de ordin afectiv. Tinerii care au protestat după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 s-au mobilizat în număr mare, neaşteptat (pentru autorităţi, pentru structurile internaţionale, pentru partidele politice din R. Moldova, pentru părinţii lor) având iniţial o intenţie comună, să îşi expime dezacordul faţă de ceea numeau ei falsificarea alegerilor. Ulterior, tendinţa generală s-a îmbogăţit şi cu alte obiective, conturate şi exprimate pe un fundal emoţional.
Alianţa pentru Integrare Europeană este produsul tinerilor protestatari. Ei au legitimat-o. Au monitorizat-o, i-au urmărit capabilităţile şi disfuncţionalităţile şi când a venit momentul evaluării, i-au acordat calificative sau au decis să renunţe la ea. Că acest abandon a condus la vinderea unui alt produs, asta nu a fost în atenţia sau intenţia lor. La scrutinul de dumincă, tinerii tot au protestat. Dar mai domol si cu alt instrument. Alianţa pentru Integrare Europeană nu se aştepta la acest gest, pe care ea îl apreciase în 2009 pentru că nu i se adresa. Acum îl numeşte act de trădare, carevasazică.
AIE să nu piardă din vedere că nu este părinte în acest raport. Şi că tinerii iubesc cu pasiune, dar dacă se despart, uită cu mare iuţeală. Este un simplu mecanism de autoapărare.
Foto: Romanialibera.ro