Ministerul Educației își manifestă dezacordul în legătură cu aprobarea în două lecturi a unui alt Cod al Educației în UTA Găgăuzia.
Adunarea Populară din regiunea găgăuză a votat recent, în cadrul unei şedinţe, documentul controversat.
Ministerul Educaţiei de la Chişinău intenţionează să sesizeze Parlamentul, Guvernul şi alte autorităţi abilitate ale statului pentru examinarea situaţiei.
Responsabilii ministeriali spun că proiectul nu a fost consultat în modul stabilit cu cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea, cu alte părți interesate, precum și alte ministere.
De asemenea, Ministerul Educaţiei atrage atenţia asupra faptului că proiectul elaborat nu a fost plasat pe pagina oficială a UTA Găgăuzia și nici pe alte pagini web, nefiind accesibil pentru vizualizare.
Ministerul acuză autorităţile din autonomia găgăuză că sfidează autorităţile centrale din Republica Moldova.
Problema autorităţilor de Comrat cu asamblajul legislativ al domeniului educaţiei este una deja cu ştate vechi. În decembrie 2015, başcanul regiunii găgăuze, Irina Vlah, ordonase demararea procedurii de modificare a Codului Educației privind capitolul ce vizează limba de instruire.
În capitolul 10 al Codului este stipulat că „învățământul în Republica Moldova se desfășoară în limba de stat, iar în cadrul sistemului de învățământ se admite și în una dintre limbile minorităților naționale”.
Reprezentanţii Comratului cereau la acea dată introducerea în Codul Educaţiei a unui amendament care să prevadă că în autonomia găgăuză „procesul educațional are loc în limbile «moldovenească» , găgăuză și rusă”, așa cum este specificat în „Statutul Special al Autonomiei Găgăuze”.