Administraţia prezidenţială de la Chişinău vine cu o poziţie privind campania de dezinformare declanşată pe seama prezenţei tehnicii militare pe 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitala Republicii Moldova.
„Exercițiul «Dragoon Pioneer 2016» se desfășoară în conformitate cu activitățile militare bilaterale Republica Moldova – SUA, având la bază Memorandumul cu privire la cooperarea în domeniul apărării și al relațiilor militare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării al Statelor Unite ale Americii, semnat la 4 decembrie 1995. De asemenea, cadrul legislativ care permite organizarea acțiunilor preconizate este consolidat de Legea nr. 448 din 13 noiembrie 2003 cu privire la statutul forţei militare străine în Republica Moldova și de Hotărârea Parlamentului nr. 1256 din 16 iulie 1997 pentru ratificarea Acordului dintre statele participante la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la programul «Parteneriatul pentru pace»”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Antrenamentele moldo-americane în vederea perfecționării nivelului de pregătire a geniștilor se fac „în scopuri pașnice, nu de sacrificare a vieților omenești”, se subliniază în comunicat.
Alte precizări esenţiale: „Interoperabilitatea dintre militarii americani și cei din Armata Națională se înscrie și în contextul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), care are ca obiectiv strategic consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu structurile euroatlantice în condițiile statutului de neutralitate a țării”.
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, consideră că prezența militarilor americani în Piața Marii Adunări Naționale în ziua de 9 mai constituie „o reconfirmare simbolică a victoriei comune obținute de puterile Aliaților împotriva nazismului, SUA contribuind masiv la obținerea victoriei de către statele din coaliția antihitleristă”.
„Totodată, aflarea militarilor americani la Chișinău este o continuitate a tradițiilor respectate de aliații ce au făcut parte din blocul Alianței, care comemorează împreună victimele celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, 20 de șefi de stat și guvern, printre care cei din SUA, Germania, Rusia au participat, în 2014, la ceremoniile dedicate debarcării trupelor aliate în Normandia în noaptea de 5 spre 6 iunie 1944, când a fost deschis al doilea front împotriva Germaniei naziste. Liderii politici și militari au plecat frunțile în memoria celor care și-au jertfit viața în numele păcii pe Piața Roșie, pe Champs-Élysées, pe Piața Constituției. În acest context, «Isteria anti-americană, anti-NATO», este una absolut irelevantă în peisajul democrațiilor moderne, fiind o reminiscență a războiului rece, străină poporului nostru. Ar fi de înțeles dacă așa-numiții patrioți socialiști ar manifesta aceleași sentimente patriotice și în cazul staționarii ilegale a armatei Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, care protejează separatismul de pe malul stâng al Nistrului”, consideră Nicolae Timofti.
Retorica panicardă a forţelor pro-ruse de la Chişinău faţă de prezenţa americanilor în PMAN are un pronunţat substrat geopolitic, deoarece, timp de mulţi ani, pe data de 9 mai, Moscova a fost obişnuită să transforme, prin diverse elemente de soft power, Piaţa Marii Adunări Naţionale într-un „podium” simbolic al influenţei imperialiste a Rusiei post-sovietice asupra Republicii Moldova.
Până pe 20 mai, militari ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi ai Statelor Unite ale Americii vor participa la exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”, desfăşurat, în premieră, în Republica Moldova.
Aplicaţiile, la care vor fi antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale, au ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.
Scenariul exerciţiului, care se va desfăşura în Batalionul de Geniu şi la Centrul de instruire al Brigăzii infanterie motorizată „Moldova”, prevede instruirea contingentelor Armatei Naţionale şi SUA la executarea cercetării de geniu, lucrărilor de fortificaţie, trecerea peste obstacole, amenajarea trecerii unui curs de apă, executarea lucrărilor de distrugere, de supravieţuire, cu asigurare logistică în condiţii de câmp, cu acordarea ajutorului medical şi evacuarea răniţilor.
În cadrul „Dragon Pioneer 2016” vor fi utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 maşini de luptă şi asigurare de luptă (geniu), 18 maşini de manevră HMMWV, 29 maşini de transport, medicale, geniu. Armata Naţională va participa cu 40 de maşini de geniu şi asigurare.