Ministerul Apărării de la Chişinău a postat un video pe canalul YouTube al instituţiei cu ceremonia de deschidere a exerciţiului „Dragon Pioneer 2016”, care se desfăşoară până pe 20 mai în Republica Moldova.
„Astăzi, în Republica Moldova, pericolul muniţiilor neexplodate rămase în sol din cel de-al Doilea Război Mondial persistă. Aceste afirmaţii pot fi dovedite de activitatea geniştilor Armatei Naţionale, solicitaţi frecvent de cetăţenii Republicii Moldova pentru neutralizarea muniţiilor depistate în diferite regiuni ale ţării. Astfel, numai în primele trei luni ale anului curent, echipele de genişti profesionişti au distrus 112 obiecte explozive”, a declarat comandantul Comandamentului Forţelor Terestre, colonelul Mihail Bucliş, în cadrul ceremoniei de deschidere, desfăşurată ieri în Batalionul de Geniu de la Negreşti.
Colonelul Bucliş a mulţumit Guvernului SUA pentru sprijinul acordat pregătirii trupelor de geniu ale Armatei Naţionale, specificând necesitatea unui corp de genişti instruiţi în conformitate cu cele mai recente practici internaţionale.
„Instruirea geniştilor este dictată de angajamentele Republicii Moldova în cadrul operaţiunilor externe. Aş vrea să amintesc că geniştii moldoveni au fost prezenţi în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irak-ului începând cu 2003, unde, timp de cinci ani, au dezamorsat 350 mii de obiecte explozive. Astăzi, geniştii moldoveni sunt prezenţi în Kosovo şi, alături de militarii altor ţări, curăţă teritoriul kosovar de obiectele explozive utilizate în perioada conflictului”, a spus comandantul Comandamentului Forţelor Terestre.
La rândul său, locotenent-colonelul Alexander Deraney, comandantul Batalionului geniu din cadrul Regimentului 2 Cavalerie al SUA, s-a referit la parteneriatul dintre Republica Moldova şi SUA, care durează de peste 20 de ani, şi la experienţa geniştilor celor două armate acumulată în cadrul diferitor exerciţii şi misiuni internaţionale.
„Ştiu că soldaţii mei vor învăţa mult de la acest exerciţiu. Împreună, ne vom îmbunătăţi abilităţile profesionale, vom pregăti liderii inferiori în domeniu, consolidând parteneriatul moldo-american”, a spus locotenent-colonelul Alexander Deraney.
În cadrul aplicaţiilor sunt antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.
„Dragon Pioneer 2016” are ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.