Timbre personalizate ”Recunoașterea drepturilor naționale ale românilor din Balcani (aromâni și meglenoromâni). Iradeaua din 9 mai 1905” emise de Poșta Moldovei, la comanda Asociației ”Răsăritul Românesc” din Chișinău, au fost puse în circulație.
Colița cuprinde 3 serii a câte 5 timbre fiecare (3 x 5 = 15). Timbrele se află în circuit poștal, fiind acceptate de orice oficiu poștal din Republica Moldova pentru orice fel de expediții naționale și internaționale, anunță Vlad Cubreacov, președintele Asociației ”Răsăritul Românesc”.
Prima serie de 5 timbre reprezintă, în afara textului dispus eliptic și a semnăturii în alfabet arab a sultanului Abdul Hamid al II-lea care a semnat Iradeaua din 9 mai 1905, la cererea insistentă a României, imaginea Regelui Carol I, care, după Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost unul dintre protectorii culturali ai românilor din Balcani (aromâni și meglenoromâni).
A doua serie reprezintă imaginea Ministrului Afacerilor Străine al României din 1905, generalul Iacob Lahovary.
A treia serie reprezintă imaginea lui Alexandru Emanoil Lahovary, Trimisul Extraordinar şi Ministru Plenipotenţiar al României la Constantinopol, care a avut principalul merit în obținerea Iradelei din 9 mai 1905.
Semnarea Iradelei a reprezentat un mare succes diplomatic al României în favoarea minorităților sale înrudite meglenoromână și aromână.
În contextul împlinirii a 111 ani de la semnarea Iradelei care recunoștea drepturile naționale ale românilor din Balcani, pe 9 mai au fost organizate o conferinţă, un spectacol de muzică şi dans al românilor din Balcani, aromâni şi meglenoromâni, dar şi o expoziţie de fotografie şi port popular, în cadrul unui proiect derulat de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română, Biblioteca Academiei Române şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.