Președintele Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a comentat participarea soldaţilor din Grupul Operativ al Trupelor Ruse la parada militară organizată la Tiraspol pe 9 mai.
„E regretabilă această acțiunea comună, cu atât mai mult că în baza unor analize preliminare, evenimentul s-a desfășurat cu încălcarea tratatelor internaționale existente”, a declarat Candu pentru Deschide.md.
„Astfel de acțiuni nu ajută la nimic, ba chiar reprezintă o piedică la începerea dialogurilor în formatul 5+2 și 3+2, pentru care depun eforturi considerabile inclusiv partenerii noștri externi”, a adăugat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
Oficialul a precizat că Biroul Permanent a decis constituirea unei platforme de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova.
„Am decis acest lucru pentru a implica Parlamentul și mai mult pe dimenisiunea realizării politicii de reintegrare. Membrii acestei platforme vor purta discuții permanente cu factorii de decizie de la Biroul de Reintegrare, de la Ministerul de Externe, CUC și alte structuri responsabile, iar când va fi cazul se vor implica și în discuții cu așa-zișii omologi din pretinsul Soviet Suprem de la Tiraspol”, a explicat Andrian Candu.
La rânduls său, vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a abordat acest subiect ieri, în cadrul unui briefing de presă despre reluarea negocierilor în formatul 5+2, la care a participat și reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt.
„Nu putem cataloga drept pozitivă această acțiune iar pe această linie se va lucra direct cu partenerii noștri din Federația Rusă”, a spus Bălan.
În privinţa reluării formatului 5+2, reprezentantul OSCE a comentat: „Eu înțeleg foarte bine că noi nu am stabilit linia de direcție, dar e necesar ca să aibă loc primele runde pentru a stabili aceste lucruri. Responsabilitatea noastră este să mișcăm lucrurile pentru binele oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Problemele sunt legate de libera circulație a transportului dar și din domeniul comunicațiilor”.
Şi Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene şi-a exprimat nedumerirea în legătura cu participarea, pentru prima dată, la parada militară desfășurată la Tiraspol a unităților militare din Grupul Operativ al Trupelor Ruse, dislocat ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Chișinăul a rămas cu atât mai mult surprins, având în vedere solicitările insistente adresate autorităților ruse de a se abține de la astfel de acțiuni.
În particular, Ministerul de Externe şi Integrării Europene menționează că vineri, 6 mai 2016, ministrul de externe Andrei Galbur, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Fedraţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, a solicitat abținerea de la orice prezentă a militarilor și tehnicii militare ruse la manifestări.
„După cum este evident, participarea militarilor ruși, împreună cu formațiunile militare și paramilitare ale regimului de la Tiraspol, la evenimentele prilejuite de Ziua Victoriei asupra nazismului contravine angajamentelor asumate de către Federația Rusă conform principiilor și normelor dreptului internațional. Or, potrivit declarațiilor oficiale făcute în repetate rânduri de către demnitari de rang înalt ai Federației Ruse, acest stat s-a angajat să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, angajament stipulat și în Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă”, se precizează într-un comunicat al MAEIE.
„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene își exprimă speranța că autoritățile Federației Ruse vor respecta cu bună credință normele şi principiile dreptului internațional și că pe viitor ele se vor abține de la acțiuni de natură să pericliteze bunele relații dintre statele noastre”, adaugă diplomaţia de la Chişinău.
Defilarea trupelor ruse la Tiraspol este încă un detaliu printre nenumăratele exemple care demonstrează că aşa-zisa „neutralitate” a Republicii Moldova este doar un accesoriu oxidat al retoricii stataliste. În aprilie, în timp ce în Legislativul de la Chişinău, deputaţii comunişti, cei democraţi şi socialiştii votau o declaraţie privind caracterul inviolabil al suveranităţii, independenţei şi neutralităţii statului, la Tighina, pe teritoriul ocupat de separatiştii transnistreni, Federaţia Rusă recruta de zor în armată cetăţeni ai Republicii Moldova.