Peste 350 de soldaţi din România, Republica Moldova, Bulgaria, Marea Britanie, Serbia şi Statele Unite s-au instruit timp de o săptămână în cadrul exercițiului „Platinum Eagle 16”, desfăşurat pe poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi.
Obiectivul principal al exerciţiului a fost antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţiuni de menţinere a păcii.
Poligonul din Smârdan a fost decorul unei scene de luptă în care s-a folosit armament real de război, militarii având misiunea de a prelua controlul asupra unor căi de comunicaţie foarte importante care să permită forţelor NATO reaprovizionarea şi reintroducerea în luptă a altor forţe umane şi de armament.
Lt. col. Ansel Justin, Forţele Infanteriei Marine ale SUA, a declarat: „Faptul că ne-am antrenat împreună, aici în România, cu 5 ţări, promovează stabilitatea regională. Antrenamentul comun, acum pe timp de pace, demonstrează faptul că aşa cum ne antrenăm aşa o să şi luptăm, tot împreună.”
„Platinum Eagle” este un exercițiu anual în care trupe multinaționale ale Alianţei Nord Atlantice simulează atacuri pentru a spori nivelul de cooperare dintre militarii NATO.
Concomitent, peste Prut, militari ai Republicii Moldova şi ai Statelor Unite s-au antrenat în cadrul exerciţiului „Dragon Pioneer 2016”, care se desfăşoară în Batalionul de Geniu „Codru” de la Negreşti, Străşeni, în perioada 3-20 mai.
Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa (USAREUR), generalul-locotenent Frederick Benjamin Hodges, şi şeful interimar al Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, au participat ieri la Ziua Vizitatorilor Distinşi.
Cei doi oficiali s-au familiarizat iniţial cu principalele activităţi desfăşurate în cadrul exerciţiului şi au vizitat locurile de instrucţie, la care se antrenează militarii americani şi moldoveni, cum ar fi: deplasarea coloanei de tehnică de geniu spre locul de deminare, cercetarea de geniu, depistarea şi neutralizarea muniţiilor, executarea culoarelor prin barajele de mine, dar şi subunităţile medicale şi logistice, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării de la Chişinău.
Ulterior, generalii Hodges şi Cutie s-au deplasat la mănăstirea Ţigăneşti, unde geniştii americani şi cei din Republica Moldova efectuează lucrări de reconstrucţie a unei porţiuni de drum, care asigură accesul spre mănăstire. Proiectul de reparaţie a celor 1,6 km de drum este finanţat de organizaţia „Spirit of America!” şi se desfăşoară în cadrul exerciţiului „Dragon Pioneer 2016”.
Comandantul Trupelor Terestre ale Forţelor Armate ale SUA în Europa a declarat la final: „Este o mare oportunitate pentru noi de a ne antrena cu partenerii şi de a fi aici cu soldaţii care fac ceva pentru a ajuta la îmbunătăţirea drumului spre Mănăstirea Ţigăneşti”.
La rândul său, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a menţionat că pe parcursul celor două săptămâni, geniştii moldoveni au putut să înveţe din experienţa vastă americană în arma geniu. „Am avut posibilitatea să împărtăşim experienţa noastră şi să preluăm din experienţa colegilor americani. Ne dorim să continuăm colaborarea prin exerciţii comune desfăşurate atât în ţară cât şi peste hotare”, a spus generalul Cutie.
Exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”, la care participă militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii, se desfăşoară în perioada 3-20 mai 2016, în premieră, în Republica Moldova. În cadrul aplicaţiilor sunt antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.
„Dragon Pioneer 2016” are ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.