Mai multe ONG-uri membre ale Coaliţiei pentru Evaluarea Periodică Universală au publicat un raport alternativă la cel guvernamental privind respectarea drepturilor politice şi civile în Republica Moldova.
Republica Moldova participa pentru a doua oară la Evaluarea Periodică Universală, un mecanism al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului care evaluează, la fiecare patru ani şi jumate, îndeplinirea de către toate cele 192 state membre ale ONU a obligaţiilor şi angajamentelor asumate ce ţin de drepturile omului, informează Europa Liberă.
În luna noiembrie a acestui an, raportul Guvernului de la Chişinău va fi analizat la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Potrivit sursei citate, organizaţia elveţiană Civil Rights Defenders şi alte 12 organizaţii neguvernamentale, inclusiv din regiunea transnistreană, s-au ocupat de evaluarea alternativă a progreselor şi regreselor Republicii Moldova la capitolul respectării şi promovării drepturilor omului.
În urma evaluării, experţii au elaborat peste 90 de recomandări la diverse capitole, de la discriminare, reforma justiţiei, până la libertatea de exprimare.
Cum era de aşteptat, cele mai multe încălcări ale drepturilor omului sunt în stânga Nistrului, pe teritoriul ocupat ilegal administraţia separatistă de la Tiraspol.
“Cu regret constatăm că nu există nici astăzi un sistem de constatare şi un sistem de garantare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”, susţine Nicoleta Hriplivii, expertă de la Asociaţia Promo-Lex.
Directoare de program de la organizaţia elveţiană Civil Rights Defenders, Olesea Vitruc, spune: “În Transnistria situaţia e mult mai gravă. Apărătorii pentru drepturile omului, activiştii, jurnaliştii sunt urmăriţi şi supuşi presiunilor. Moldova trebuie să acorde o mai mare atenţie acestei regiuni şi să protejeze activiştii pentru drepturile omului de acolo.”
Un alt atentat administrativ la adresa drepturilor omului a avut loc recent. Autorităţile de la Tiraspol vor înăspri controlul asupra informaţiilor transmise prin intermediul internetului. Site-urile care, în opinia administraţiei din stânga Nistrului, conțin „date false”, vor fi interzise.
Aşa-zisul „serviciu de comunicaţii” din regiune a propus un proiect de lege în acest sens, urmând ca blogurile şi site-urile care vor fi blocate să intre într-un „registru comun”.
„Ritualul” juridic va fi următorul: proprietarii site-urilor care vor ajunge pe lista neagră a separatiştilor vor fi mai întâi atenţionaţi să elimine datele considerate false, în decurs de o zi. Dacă nu se vor conforma în termenul stabilit, pagina va putea fi ulterior blocată printr-o hotărâre judecătorească.
Autorii inițiativei legislative susţin că această măsură nu vizează însă şi site-urile instituţiilor media.
Proiectul de lege vine la o săptămână distanţă de o altă iniţiativă legislativă cu detentă dictatorială nord-coreeană: persoanele care vor critica sau vor manifesta „lipsă de respect” faţă de „pacificatorii ruşi” din stânga Nistrului riscă amenzi de până la 35.000 de lei sau până la trei ani de închisoare.
Potrivit documentului, pedepsele vor fi aplicate în cazul denigrării în public, inclusiv prin intermediul mass-media şi internetului.