Militarii din Grupul Operaţional al Forţelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană au simulat acţiuni de luptă şi organizarea zonelor de securitate în cazul unor eventuale conflicte armate.
Exerciţiile militare din stânga Nistrului, la care iau parte 500 de soldaţi şi peste 100 de unităţi de tehnică militară, vor dura până pe 19 mai.
Oficialii armatei ruse susțin că aceste manevre militare au un caracter pur defensiv, informează agenţia TASS.
„Nu se pune problema unui atac al inamicului ipotetic. Studiem metodele contracarării în cazul escaladării conflictului în zona de securitate”, a afirmat reprezentantul militarilor ruși din regiunea separatistă, Dmitri Zelenkov.
În cadrule exerciţiilor, militarii au îndeplinit sarcini în domeniul lucrărilor de inginerie defensivă, precum și organizarea coridoarelor și a zonelor de siguranță pentru evacuarea populației civile din zona conflictului armat.
Conform datelor vehiculate de Ministerul Apărării al Federației Ruse, contingentul de trupe ruse dislocat în regiunea separatistă ar fi format în prezent din aproximativ 1300 de militari. 350 dintre aceștia execută „sarcini de menținere a păcii”, în cadrul Forțelor de pace comune amplasate de-a lungul Nistrului, iar restul păzesc depozitele de muniții din apropierea localității Cobasna.
Militari ruşi au participat la o paradă organizată în Tiraspol, cu ocazia Zilei Victoriei, fără informarea Guvernului de la Chişinău. „Prezenţa militarilor ruşi la parada desfăşurată la Tiraspol intră în contradicţie cu angajamentele asumate de Federaţia Rusă privind respectarea principiilor şi normelor internaţionale”, a reacționat Ministerul de Externe al Republicii Moldova în acest caz.
Un proiect de lege elaborat recent transformă autorităţile de la Tiraspol într-un veritabil serviciu de „PR” pentru militarii ruşi din regiunea transnistreană. În stilul cenzurii nord-coreene, administraţia lui Evgheni Şevciuk vrea să se asigure că „pacificatorii” ruşi se vor bucura doar de cuvinte „acceptabile” la adresa lor. Persoanele care vor critica sau vor manifesta „lipsă de respect” faţă de GOTR ar putea risca amenzi de până la 35.000 de lei sau pedepse de până la trei ani de închisoare, se arată în proiectul de lege. Potrivit documentului, pedepsele vor fi aplicate în cazul denigrării în public, inclusiv prin intermediul mass-media şi internetului.