Comitetul Comun de Monitorizare a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) s-a întrunit miercuri în cadrul primei întâlniri din actuala perioadă de programare.
Subiectele dezbătute au vizat în principal constituirea Comitetului Comun de Monitorizare ca principală structură decizională a programului, aprobarea Strategiei de Asistență Tehnică a Programului și stabilirea principiilor de evaluare și aprobare a Proiectelor Majore de Infrastructură, se arată într-un comunicat de presă al MDRAP.
La reuniune au participat reprezentanți ai României și Republicii Moldova, ai Autorității de Management a programului din cadrul MDRAP și ai Comisiei Europene. Cele două delegații au abordat și aspectele cheie referitoare la viitoarele apeluri de propuneri de proiecte.
Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova ENI 2014-2020, pentru care MDRAP are rolul de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia Europeană în data de 18 decembrie 2015.
Programul are un buget total de 89,8 milioane de euro (din care 81 de milioane de euro provin din Instrumentul European de Vecinătate ENI, iar 8,1 milioane de euro reprezintă cofinanţarea asigurată de statele participante în program) şi se adresează cooperării transfrontaliere între judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi întregul teritoriu al Republicii Moldova.
Obiectivul general al Programului este dezvoltarea economică şi creșterea calității vieţii oamenilor din aria programului, prin investiţii comune în educaţie, economie, cultură, infrastructură şi sănătate, asigurând în acelaşi timp siguranţa şi securitatea cetăţenilor din cele două ţări.