A impune trupe ruseşti de menţinerea păcii în Nagorno-Karabah nu ar îmbunătăţi cu nimic situaţia enclavei dintre Armenia şi Azerbaidjan, ci s-ar ajunge tot la „efectul transnistrean”, se arată într-o analiză publicată pe Modern Diplomacy.
„Trupe ruse staționate în prezent în regiuni separatiste similare, și anume Abhazia, Oseția de Sud și Transnistria, pur și simplu au cimentat statutul înghetat al conflictelor respective și prelungesc această situație, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la independența deplină și recunoașterea internațională pentru regiunile menționate”, scrie analistul independent Rusif Huseynov în articol.
Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra enclavei Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, nu s-a ajuns la un acord de pace și ciocniri armate au loc în mod regulat.