„Suntem noi românii din Bugărie în agonie?”, a fost tema unei mese rotunde, organizată de Fundaţia „Walahorum” în satul Tianuţ (Tianovţi), de lângă Vidin.
La eveniment au participat invitaţi din Calafat, Craiova şi din Bulgaria.
Discuţiile din cadrul mesei rotunde s-au axat pe procesul de asimilare a românilor din Bulgaria, mai ales din cele 30 de localităţi compacte din jurul Vidinului, unde, la ultimul recensământ, doar 186 de persoane din acest oraş s-au declarat români sau vlahi, informează cotidianul Cuvântul Libertăţii.
A doua parte a evenimentului a fost rezervată vizitării Muzeului „Walahorum”, care a găzduit manifestarea, organizatorii oferind pliante bilingve, în bulgară şi română, care au făcut cunoscută, pe scurt, istoria colecţiei de exponate provenind din gospodăriile româneşti din zonă.
Evenimentul s-a încheiat cu un pelerinaj la monumentul eroului Mladen Calinov din Tianovţi şi la monumentul ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Bulgariei din satul Inovo (Smârdan).
Între participanţii la masa rotundă s-au aflat Victor Dediu, ataşat cultural al Ambasadei României la Sofia, preşedintele Fundaţiei „Walahorum”, Liudmil Răducanov, alături de membrii fondatori ai acesteia, Milan Anghelov Cosoveanu, Ivan Alexandrov, Zlatko Anghelov şi Rozalin Florov Marinov, Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria „AVE”, Olga şi Simion Nikov, profesori, coordonatori ai Ansamblului folcloric din Gâmzova, Victor Mişu, preşedinte al Societăţii Culturale a Vlahilor/Românilor din Bulgaria, Cristina Vană, preşedinte al Asociaţiei pentru Redescoperirea Tradiţiilor Autentice Calafat, Ion Mirica, profesor la Palatul Copiilor Craiova, filiala Calafat, Dan Vană, Casa de Cultură Calafat, reprezentanţi ai comunităţilor din satele învecinate şi ai Primăriei Tianovţi.
Ivan Alexandrov a prezentat un amplu material despre istoria românilor (vlahilor) de la sud de Dunăre, cu informaţii din documente, acte şi scrieri oficiale, multe apărute în Bulgaria, din care se poate vedea cum a decurs procesul de asimilare a românilor din ţara vecină, mai ales din cele 30 de localităţi din jurul Vidinului. Dacă la începutul secolului, statistica oficială din Bulgaria arată că aici trăiau 96.000 de români, din care 42.000 în judeţul Vidin, în anul 1934 datele oficiale, deşi micşorate drastic, arată că mai trăiesc în Bulgaria 16.000 de români, dintre care 2.200 în judeţul Vidin, iar după anul 1944 românii sau vlahii dispar din statisticile oficiale.
„Statistica oficială nu dă nici o explicaţie despre dispariţia românilor/vlahilor în ultimii 100 de ani, dar este interesată de ce a dispărut jumătate din populaţia raţelor sălbatice”, a declarat Alexandrov, potrivit sursei citate.
„Oricât de greu ar fi pentru românii din Bulgaria, ei nu sunt în agonie, trăiesc, vorbesc în limba română, scriu versuri, organizează simpozioane, înfiinţează muzee”, a spus Milan Anghelov Cosoveanu.
S-a propus, de asemenea, şi înfiinţarea unei federaţii a românilor din Bulgaria.