Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, spune că este important ca România să menţină „puternică” legătura dintre cetăţenii care au rămas „acasă și aceia dintre noi care au trecut granițele sau peste care granițele au trecut”.
Mesajul lui Dan Stoenescu cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni:
„FIECARE DINTRE NOI ESTE UN AMBASADOR AL ROMÂNIEI ȘI AVEM FOARTE MULTE EXEMPLE DE ROMÂNI CARE NE FAC CINSTE ÎN LUME.
Sărbătoarea Zilei Românilor de Pretutindeni este un bun prilej de a le ura «La mulți ani» tuturor românilor care trăiesc în afara granițelor. Este important să menținem puternică legătura între cei care au rămas acasă și aceia dintre noi care au trecut granițele sau peste care granițele au trecut. Îmi doresc ca acest mesaj să ajungă în comunitățile noastre de peste hotare, în același mod în care îmi doresc ca inițiativele noastre, care vin în sprijinul românilor din străinătate, să fie cunoscute în comunitățile românești din lumea întreagă.
Ca român, care a trăit timp îndelungat în diaspora, știu cât de important este ca românii de pretutindeni să se implice în dezvoltarea țării ca parteneri strategici și, mai presus de toate, ei trebuie să fie mereu conectați, să fie uniți și să înțeleagă faptul că sunt o forță pentru România.
Fiecare dintre noi este un ambasador al României și avem foarte multe exemple de români care ne fac cinste în lume. Cultura, istoria, limba română, simbolurile naționale, tradițiile autentice ale poporului nostru rămân valorile fundamentale ce ne unesc, indiferent de continentul pe care ne aflăm.
Misiunea noastră este, în continuare, aceea de a răspunde așteptărilor românilor şi de a-i sprijini să rămână în legătură cu țara. Doresc să încurajez, pe această cale, implicarea și susținerea românilor de pretutindeni, astfel încât să valorificăm experiența acestora, potențialul lor economic și creativ.
Închei îndemnându-i pe românii de peste hotare să păstreze în suflet spiritul, cultura, limba și tradițiile românești!”
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.