Ca la alba-neagra, acesta pare a fi mai nou principiul declaraţiilor premierului de la Chişinău, Pavel Filip. Altfel spus, uite afirmaţia, nu mai e afirmaţia.
După ce a declarat pe 8 iunie, într-un interviu oferit agenţiei Reuters, că Rusia nu acordă suficient ajutor Republicii Moldova în recuperarea miliardului de dolari devalizat din sistemul bancar, şeful Executivului de la Chişinău, Pavel Filip, şi-a rectificat „nemulţumirea”.
Mai exact, într-un comunicat de presă difuzat joi de către biroul de presă al Guvernului, se precizează că declaraţia lui Filip pentru Reuters a fost interpretată „eronat” şi că, de fapt, ea ar fi avut un caracter constructiv.
„Facem precizarea că referința la colaborarea dintre Republica Moldova și Federaţia Rusă, pe tema investigării fraudei de la BEM, are un caracter constructiv, care subliniază necesitatea intensificării bunei colaborări dintre instituțiile de drept din cele două state, pe acest subiect. Ca și în cazul altor state, Republica Moldova își dorește o colaborare dinamică și benefică cu Federația Rusa, în domeniile importante pentru cetățenii celor doua țări, lucru reiterat și recent, în discuțiile dintre Premierii Pavel Filip și Dimitri Medvedev. Prim-ministrul Pavel Filip are printre priorităţi reuşita recuperării, de către autorităţile moldovene, în cooperare cu autorităţile străine, a banilor dispăruți în urma fraudei de la BEM, iar acest subiect se află pe agenda discuțiilor cu mai multe state care pot să sprijine Republica Moldova în acest sens”, se arată în comunicat.
Este foarte greu să deducem substratul pozitiv invocat din afirmaţiile lui Pavel Filip, din moment ce cuvintele sale redau atât de clar logica unei formulări de reproş la adresa autorităţilor de la Kremlin.
„Cât priveşte identificarea activelor, de pildă, noi lucrăm foarte bine cu unele țări. Cu țările baltice, de exemplu, care identifică activele sau ne arată exact cum funcționează rețeaua, lanțul prin care a trecut ceva”, a explicat premierul Republicii Moldova în interviu. „Adevărul este că noi nu lucrăm eficient cu Federația Rusă în ceea ce ține de obținerea informațiilor de partea lor, în ceea ce privește orice lanțuri financiare posibile sau rețele care vin prin Rusia sau spre Rusia”, a mai comentat Pavel Filip.
Poate avem noi probleme cu interpretarea, dar unde anume se află în această frază caracterul constructiv al colaborării cu Rusia pe această speţă?
Revenind la furtul miliardului de dolari, creditorul rus VEB Capital a deţinut o cotă de 24,9% în una dintre băncile implicate în „jaful secolului”, la Banca de Economii.
Pavel Filip şi Dmitri Medvedev au purtat o discuţie amplă în Kârgâzstan zilele trecute, în cadrul reuniunii şefilor de guvern din ţările membre ale CSI. Medvedev i-a urat succes premierului de la Chişinău în depășirea situației economice actuale problematice cu care se confruntă Republica Moldova, în ciuda faptului că perioada de criză este cauzată și de embargoul pe care Moscova l-a impus Republicii Moldova.
Pavel Filip nu a avut nicio replică la ironia omolgului său rus.