Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România vorbit într-un interviu oferit unui portal din Republica Moldova despre lipsa dialogului dintre judecători, procurori și avocați, despre relațiile de prietenie dintre aceștia, dar și despre cât de importantă este comunicarea pentru sistemul de justiție.
Magistratul român a făcut și prognoze pentru justiția din Republica Moldova. „Aveţi nevoie cam de 10 ani ca să ajungeți la nivelul celei din România”, a precizat Danileţ în interviul oferit portalului avocaturii de afaceri BizLaw.
BizLaw: Sunteți unul dintre puținii judecători din România prezent în presă, pe rețelele de socializare. Cât de mult contează pentru actorii din justiție comunicarea cu oamenii?
Cristi Danileț: Un judecător, în virtutea funcţiei, lucrează cu oamenii. Din păcate, pentru majoritatea, acest lucru se rezumă doar la dialogul din sala de judecată. Este greşit: judecătorii trebuie să cunoască societatea, să interacţioneze cu oamenii şi în afara tribunalului. Eu utilizez din plin atât contactele personale, cât şi cele prin intermediul mediei şi social-mediei. Simt că în felul acesta aproprii cumva justiţia de cetăţean, care ajunge să vadă în judecător un OM.
(…)
BizLaw: Sunteți destul de des în Republica Moldova și cunoașteți situația din sistemul judiciar de aici. Cât de complicat este să activezi într-un sistem judiciar în care cetățenii nu au încredere, iar fenomenul corupției este greu de exclus?
Cristi Danileț: Merg în multe state ca expert. Cel mai mult în ultimii ani am fost în Republica Moldova şi în Ucraina. În ambele state se desfăşoară ample reforme, iar justiţia este unul dintre domeniile vizate. Am trecut printr-o situaţie asemănătoare în urmă cu 12 ani, când am început reforma justiţiei din România. Ne-a fost greu, iar experţii europeni ne încurajau să mergem mai departe. Asta spun şi eu: mergeţi spre Europa, implementaţi standardele de competenţă şi integritate şi mai ales susţineţi pe oricine vrea corectitudine. Uneori am avut impresia că sunt singur, mai ales când am afirmat că avem corupţie în justiţie. Timpul mi-a dat dreptate, dar acei ani în care autorităţile îmi erau împotrivă şi prietenii mă abandonaseră, au fost cumpliţi.
BizLaw: Ca un expert din exterior, cum credeți, la prima vedere, există dialog interprofesional între judecători, procurori și avocați?
Cristi Danileț: Dacă mă întrebaţi de Moldova, vă spun sincer că acest dialog nu există. Sau nu este unul purtat în mod profesionist. La dvs., judecătorii îi urăsc pe procurori, avocaţii fac totul pentru a cumpăra judecătorii, iar procurorii deschid dosarele împotriva judecătorilor pentru soluţiile pronunţate. Or, asta nu este o relaţie normală: cele trei profesii sunt esenţiale pentru înfăptuirea justiţiei, iar respectul dintre ele va putea duce la creşterea încrederii cetăţenilor în sistemul juridic.
Restul interviului – AICI.
Răspunzând pe Facebook unui utilizator care a dat share acestui interviu, Cristi Danileţ a făcut o declaraţie privind subiectul Unirii Republicii Moldova cu România. “E nevoie de un Cristi Danileţ şi în Republica Moldova”, a scris utilizatorul respectiv, punându-l în tag pe magistrat.
Răspunsul lui Danileţ? În imaginea de mai jos: