Conflictul separatist „tânăr” din estul Ucrainei şi cel „bătrân” din regiunea transnistreană se pot combina uşor într-un enorm bazar pentru traficul de arme, susţin experţii internaţionali.
Regimul separatist din stânga Nistrului era oricum cunoscut şi până acum ca o afacere „paradiziacă” pentru distribuitorii de armament şi pentru traficanţii de persoane. Însă de când cu problema ucraineană, piaţa-fantomă a armelor şi-a extins tentaculele.
Arestarea în Ucraina a unui cetăţean francez, despre care autorităţile de la Kiev susţin că ar fi plănuit atacuri de amploare în Uniunea Europeană şi care deținea o impresionantă cantitate de arme, trezeşte îngrijorare în legătură cu proliferarea traficului de arme în regiunea sud est-europeană, notează Europa Liberă.
Cetăţeanul francez, pe numele său Gregoire Moutaux, poseda un arsenal impresionant: 125 de kg de explozibil, 5 mitraliere Kalașnikov, două lansatoare de grenade antitanc, 5000 de rânduri de muniţii și 100 de detonatoare. Conform presei franceze, Moutaux nu are cazier în Franţa și venise în Ucraina ca „voluntar”.
Ambientul comerical ilegal din zonele separatiste, spre deosebire de alte rute pentru acest soi de trafic, are căutare în rândul teroriştilor deoarece preţurile armelor sunt foarte ieftine.
„Toată lumea ştie că în estul Ucrainei este o piaţa de arme”, a declarat serviciului ucrainean al Europei Libere Miroslav Gai, un voluntar ucrainean. Acesta susţine că ştie cazuri în care armele, mitraliere Kalașnikov, au fost obţinute chiar şi în schimbul câtorva sticle cu alcool.
Directorul companiei de consultanţă ARES, specializată în controlul armamentelor, Nic Jenzen Jones, spune: „Cu siguranţă este o ameninţare importantă. Cred că ea este înţeleasă la anumite nivele în Uniunea Europeană şi Statele Unite. Exista anumite ţări ale Uniunii și țări care nu sunt parte a uniunii şi care au început să acorde asistenţă Ucrainei pentru a ajuta guvernul de la Kiev să controleze mai bine graniţele și să stăvilească, pe cât posibil, traficul de arme, scoaterea armelor din ţară. Aşa că există o anumită înţelegere a situaţiei și se iau careva măsuri, dar cred că Uniunea Europeană ar trebui să ia foarte în serios situaţia”.
În septembrie 2013, Centrul pentru Studii avansate de apărare, un centru de cercetări militare din Washington a dat publicităţii un raport în care vorbea despre reţelele de traficanţi de arme, indivizi si companii care duceau arme din Ucraina prin portul Odesa în zone de conflict ale lumii, aşa numita „reţea Odesa”. În ultimii trei ani, situaţia s-a înrăutăţit considerabil.
Potrivit grănicerilor polonezi, din 2014, de la conflictul din estul Ucrainei si până acum 53 de arme au fost capturate, în timp ce în tot anul 2013, au fost numai 3.
Ambasadorul John Herbst, directorul centrului de cercetări Alantic Council, vorbeşte despre faptul că regiunile din estul Ucrainei nu pot fi, practic, controlate de nimeni.
În ceea ce priveşte regiunea transnistreană, Herbst situaţia este mai „bună decât cea din estul Ucrainei, din Donbas, pentru că în Transnistria avem un conflict îngheţat, în timp ce în estul Ucrainei Rusia duce un război de intensitate redusă împotriva Ucrainei”.
„Dar elementul de «Vest sălbatic» este comun ambelor regiuni și poate că acum este mai pronunţat în Donbasul controlat de Rusia decât în Transnistria. Este un minim de stabilitate în regiunea transnistreană”, susţine ambasadorul.
În regiunea separatistă transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.
Total necunoscut europeanului de rând, satul Cobasna se află permament pe lista de „alarme roşii” a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care nu de puţine ori a atras atenţia Chişinăului că deţine pe teritoriul Republicii Moldova o veritabilă bombă cu ceas. Dacă cele aproximativ 20.000 de tone (conform cifrelor făcute publice de organizaţiile internaţionale) de muniţii rămase în depozit în urma destrămării URSS vor fi înghiţite de un incendiu, Republica Moldova s-ar trezi subit în plin cataclism ecologic.
În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei armate a 14-ea, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.
Autorităţile de la Chişinău nu exclud furtul sistematic de muniţii din depozit în scopuri de crimă organizată.