Prin ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a atins “ţinta maximă” în politica sa externă, iar acest lucru înseamnă sfârşitul oricărei şanse de posibilă aderare pentru Republica Moldova la blocul european, se arată într-o analiză Deutsche Welle.
BREXIT este dovada clară că, în următorii ani, UE se va concentra numai asupra propriei sorţi, fără vreo intenţie de extindere, scrie autorul analizei, Ingo Mannteufel.
“Extinderile UE sunt de neconceput în acest moment. Vestea proastă pentru toţi ucrainenii, moldovenii şi georgienii este că extinderea UE spre statele post-sovietice sau cele balcanice a fost amânată spre un moment îndepărtat din viitor (…) Perspectiva Ucrainei, a Moldovei şi a Georgiei de aderare la UE a fost distrusă, până la o notificare ulterioară”, se precizează în articol.
De aceeaşi părere este şi președintele Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă. Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, Victor Chirilă a semnalat faptul că efectele BREXIT-ului se vor resimți și în procesul de extindere a Uniunii Europene.
„Brexit inseamna timpuri incerte pentru UE. Extinderea UE, cu regret, s-a terminat…. De acum incolo, UE va fi preocupata de propria supraviețuire. Iar cat privește R. Moldova e trist de tot… Moldova a ratat pe veci șansa aderării la UE ca stat independent…. Suntem singuri in fata unor furtuni iminente”, a scris președintele APE.
Anumiți lideri politici de la Chișinău, printre care și președintele PDM Marian Lupu, anunțau că Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE în 2019.