O pâclă de confuzie pluteşte peste discuţiile purtate în luna mai de către ministrul Economiei de la Chişinău, Octavian Calmîc, şi Xie Jiajie, şeful unei delegaţii a corporației energetice de stat din China.
Cel puţin asta sugerează Mihai Tîrşu, directorul Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Obiectivul vizitei delegaţiei chineze în Republica Moldova a fost consemnat în presă ca marcând o posibilă parafare a unei cooperări bilaterale în sectorul energetic naţional.
„Din momentul când Republica Moldova are surse limitate de aprovizionare cu energie electrică, suntem dispuși pentru a crea premise de implementare a diferitor proiecte de producere a energiei electrice de alternativă. Dar, fiecare dintre acestea va fi implementat doar în urma unor studii de fezabilitate, care vor stabili criteriile concrete de realizare a proiectelor respective”, sublinia atunci Octavian Calmîc, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei de la Chişinău. La rândul său, Xie Jiajie a menționat că corporația pe care o reprezintă este interesată în implementarea unor proiecte investiționale pe piața energetică a Republicii Moldova, inclusiv a celor ce țin de producerea energiei regenerabile, eoliene, solare.
Însă Tîrşu susţine că discuţiile dintre cele două părţi ar fi vizat, în spatele „cortinei”, cu totul altceva decât ceea ce a fost comunicat public – energia atomică.
„Nu ştiu a cui a fost ideea de a construi o centrală nucleară în Moldova – a Moldovei sau a Chinei”, a declarat Mihai Tîrşu pentru Eurasianet.org.
Nici Ministerul Economiei, nici ambasada Chinei în Republica Moldova nu a răspuns solicitării formulate de Eurasianet pentru a oferi detalii legate de adevăratul substrat al discuţiilor purtate la Chişinău.