Demersurile României privind sporirea interesului NATO în relaţia cu Republica Moldova au avut efectul scontat, susţine preşedintele României, Klaus Iohannis.
Efectul scontat? În premieră, la summit-ul de la Varşovia, Republicii Moldova i-a fost atribuit un paragraph distinct de poziţie NATO. Este vorba despre paragraful 116, care nu doar că face o referire exclusivă la Republica Moldova, ci subliniază clar şi un angajament aliat pentru continuarea consolidării capacităţilor de apărare a Republicii Moldova.
„Doresc să subliniez în acest sens includerea, pentru prima oară, nota bene, într-o Declarație finală a unui Summit NATO, ca urmare a demersurilor României, a unui paragraf distinct privind Republica Moldova. Este și acest lucru o realizare și un punct din mandatul nostru„, a declarat preşedintele României la finalul summit-ului din capitala Poloniei.
Despre paragraful 116 a discutat şi şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, într-un interviu oferit postului Europa Liberă.
“Cred că tot la acest summit este important de subliniat că şi în privinţa relaţiilor cu partenerii şi în mod expres în privinţa relaţiilor cu Republica Moldova, Alianţa a făcut astăzi un pas important în sensul, pe de o parte, de a sprijini Republica Moldova în consolidarea propriilor capacităţi de apărare, în al doilea rând, de a sprijini Moldova în consolidarea reformelor pe plan intern (…) Şi foarte important, de asemenea, semnificativ este că, până acum, în comunicatele Alianţei, relaţia cu partenerii şi în mod deosebit cu partenerii din Est, din vecinătatea estică, era abordată, practic, într-un singur paragraf, de data aceasta Republicii Moldova îi este alocat, prin deschiderea direcţiilor de acţiune despre care am vorbit, un paragraf special, individual Republicii Moldova. Şi cred că şi acest lucru spune foarte, foarte mult”, a afirmat ministrul de Externe al României.
Republica Moldova este primul stat non-NATO care a semnat Parteneriatul pentru Pace, instrument creat de Alianța Nord-Atlantică pentru a integra cooperarea cu partenerii din vecinătatea sa prin proiectarea stabilității dincolo de frontierele aliate.