Populaţia Republicii Moldova ar putea scădea cu mai mult o treime până în anul 2050, dacă statul nu-şi revizuie politica demografică, se arată într-un studiu dat publicităţii luni, 11 iulie, la Chişinău.
Persoanele cu vârste între 25 şi 40 de ani continuă să părăsească Republica Moldova din cauza situaţiei economice înrăutăţite de criza sistemului bancar, se precizează în studiu, potrivit Radio România Actualităţi.
Însă migraţia nu este singurul motiv pentru scăderea numărului de locuitori.
Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică severă, ca urmare a celor patru şocuri economice prin care a trecut din 1998 încoace.
În opinia autorilor barometrului demografic, doar din cauza fenomenului migraţiei Republica Moldova pierde aproape un procent din populaţie în fiecare an sau circa 40 de mii de persoane de vârstă reproductivă.
O altă cauză este rata mică a natalităţii – 1,27 copii per femeie, precum şi creşterea alarmantă cu 40% a mortalităţii în ultimii ani.
Potrivit autorilor studiului, în cazul în care situaţia nu se va ameliora în cel mult 15 ani, ponderea persoanelor de peste 60 de ani, care în prezent este de 17%, va creşte până la 34%, ceea ce ar putea distruge în totalitate sistemul naţional de pensii.