Specialişti în energetică din Republica Moldova avertizează că o nouă schemă de delapidare, după modelul „jaful secolului”, este folosită pentru a scoate bani prin intermediul sistemului bancar.
Este vorba despre beneficiarii banilor expediați în offshore de către întreprinderea Energocapital, principalul exportator de energie electrică din regiunea transnistreană.
Mai mulţi experţi în energetică şi ONG-uri au transmis un apel către autorități să se facă publice informațiile despre beneficiarii finali ai banilor expediați în offshore şi să fie examinată legalitatea acestor acțiuni.
„Unul din funcționarii din Transnistria a făcut publice mai documente unde Energocapital, compania care a apărut în 2014 în calitate de intermediar la vânzarea energiei electrice dintre Centrala Termoelectrică Moldovenească și malul drept al Nistrului, scoate banii în off-shore-uri prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova. Solicităm din nou instituțiilor statului să fie făcută o investigație pentru a afla cine sunt beneficiarii banilor care sunt expediați către companiile offshore și dacă aceste acțiuni corespund legislației în privința luptei contra spălării banilor și să fie anunțați beneficiarii finali”, a declarat expertul în energetică Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă susținute recent, potrivit Agora.
Sergiu Tofilat, specialist în energetică, vine cu câteva calcule pe marginea acestei probleme: „În 2015, întreprinderii Enegrocapital i-au fost achitate 222 milioane de dolari pentru energia electrică livrată. Din această sumă 128 milioane de dolari sunt achitați către Tiraspoltransgaz pentru gazul natural consumat, iar 54 milione de dolari constituie costul de procesare a gazului în energie electrică. Așa-numitul «profit» este de circa 38 miloane de dolari. Anume, din acești bani se efectuează plata dividendelor către companiile offshore, ceea ce a fost publicat recent în presa transnistriană. Angajatul comitetului de anchetă din regiunea separatistă a publicat documente prin care se confirmă că în perioada 2015-2016 de pe conturile Energocapital deschise în R. Moldova, la Victoriabank au fost transferați în offshore 19,2 milione de dolari sub formă de dividente”.
Transferul a fost efectuat către Ornamental Art Limited, care este unul din acționarii Energocapital. Întreprinderea mai are ca acționari Bas Market din stânga Nistrului. Contul Ornamental Art Limited este deschis într-o bancă din Letonia care a fost sancționată pentru spălare de bani și implicare în tranzacții suspecte.
„Societatea figurează în raportul Kroll. Prin această bancă au fost făcute tranzacții de procurare a acțiunilor la Unibank. Schema prin care a fost furat milirdul este utilizată pentru delapidarea banilor pe care îi achită consumatorii de energie din R. Moldova. Banii achitați de noi sunt fraudați, iar noi solicităm autorităților să elucideze această situație”, a precizat Tofilat.
Un anchetator din regiunea separatistă a pus la dispoziția aşa-zişilor „parlamentari” transnistreni un vraf de documente și înregistrări audio din care reiese că actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, ar fi direct implicat în schema de eludare fiscală.
Sergiu Tofilat susţine că în spatele Energocapital s-ar afla și prim-vicepreședintele PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc.