O şcoală de vară pentru permanentizarea legăturilor dintre mediul universitar din Republica Moldova și România va avea loc la Iaşi în perioada 22-27 august. Evenimentul este organizat de Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația” în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” (Academia Română – Filiala Iași), Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova”.
Potrivit organizatorilor, şcoala va facilita consolidarea identităţii româneşti la tinerii studenții valoroși, cu rezultate meritorii, care studiază în Republica Moldova, precum și conștientizarea valențelor europene ale civilizației românești.
Cursurile şi seminariile se vor derula pe o perioadă de 5 zile, într-un ritm de 6 ore pe zi. Cursurile predate de profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat din Moldova, muzeografi de la Complexul Muzeal Național „Moldova” și cercetători de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” și Centrul de istorie și civilizație europeană (Academia Română – Filiala Iași) vor aborda mai multe subiecte: Literatură și scriitori români în secolele XIX-XX, Etnologie, Patrimoniu, Istoria Basarabiei în secolele XIX-XX, Rolul bisericii ortodoxe în civilizația românească, Civilizația medievală românească, Elitele politice și culturale în România, Istoria monarhiei române, Politica și alianțele externe românești în secolele XIX-XX.
Școala de vară este finanțată de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.