România şi Republica Moldova vor coopera în domeniul turismului.
Asociații de turism din Republica Moldova și România au semnat miercuri, 20 iulie, un acord al cărui scop este să atragă mai mulți turiști străini în cele două state.
Potrivit Europa Liberă, agențiile de turism de pe ambele maluri ale Prutului vor crea trasee și pachete turistice comune, care vor include în vacanța celor interesați obiective turistice de la poalele Carpaților, vinăriile din sudul Republicii Moldova, dar și alte locuri de interes.
Acordul oferă o șansă în plus Republicii Moldova, ale cărei destinații vor fi atașate în circuitele traseelor românești.
Andrei Rusu, angajatul unei agenții de turism din Chișinău, care promovează destinațiile locale pentru vizitatorii străini, spune: „Acordurile cu țările învecinate ajută, pentru că Moldova e prea mică și prea puțin populară ca să se promoveze singură. Ne-am dat seama demult că Moldova ar trebui să se promoveze la pachet, cu România, cu Ucraina. Ar trebui să învățăm din experiența lor, ar trebui să facem circuite comune cu România, și cu Ucraina”.
„Noi dorim să punem în legătură aceste companii, astfel încât să dezvolte produse comune, trasee turistice care cuprind România și Moldova, fie cu intrare prin România, fie cu intrare prin Republica Moldova, și diferite activități care pot fi făcute împreună. Astfel, vom acoperi o piață mai largă, ca și nivel de turiști, cât și companii care sunt interesante în special de pachete multi-country”, a precizat vicepreședintele Asociației de Incoming România, Nicu Apostol, care a explicat cum este văzută această colaborare și de la București.
„Este o tendință la nivel global, prin care turiștii, în special cei care vin de la distanțe foarte mari, vorbim aici de Asia, Statele Unite, nu doresc să viziteze doar o singură țară, ei dedicând unei vacanțe minim 10 zile. Astfel încât, în combinație cu altă țară, cresc foarte mult șansele să atragem vizitatori atât în România, cât și în Moldova”, a adăugat Nicu Apostol.
Experții sunt convinşi că industria turismului, pusă în montura unor factori prielnici de securitate, de confort și de infrastructură, ar putea deveni o sursă importantă de venituri la buget.