Un centru destinat bolnavilor de epilepsie va funcționa în cadrul Spitalului Județean Suceava. Unitatea spitalicească va fi condusă de un medic din stânga Prutului și va primi pacienți și din Republica Moldova, și estul Ucrainei.
„Colaborăm în acest sens cu cu clinică din Germania, care s-a oferit să ne ajute. Astfel, medici de la noi, de la secția de Neurochirurgie, vor pleca în Germania pentru specializare. Aceștia vor asista la o serie de intervenții chirurgicale, în special la copii. Centrul va avea pentru început zece paturi, dar ceea ce e important este cum vom rula intervențiile. Centrul Est Carpatic de Epilepsie se va adresa atât pacienților din zonă, cât și celor din Republica Moldova și Estul Ucrainei. Unele cazuri pot fi tratate medicamentos, dar cele mai multe necesită intervenție chirurgicală, iar o astfel de intervenție ajunge la aproximativ 30.000 de euro. Dacă totul va decurge așa cum ne-am propus, vom încerca să intrăm într-un program național pentru a putea lua de la Casa de Asigurări măcar o parte din costurile pe care le implică o intervenție de acest gen”, a declarat managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, citat de Obiectiv de Suceava.
Centrul de epilepsie va fi un compartiment al secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Suceava și se va adresa în primul rând copiilor diagnosticați cu epilepsie la care tratamentul medicamentos nu dă rezultate și se impune intervenția chirurgicală. Această metodă este utilizată cu rezultate remarcabile în centrele de chirurgie a epilepsiei din Europa, dând șansa la o viață fără crize pacienților cu epilepsii rezistente la tratamentul medicamentos. Costul în străinătate al unei astfel de explorări și operații este între 50.000 și 100.000 de euro, în vreme ce în România se poate ajunge la maximum 30.000 de euro, suportați în acest moment de Programul Național pentru Tratamentul Epilepsiei Farmacorezistente. In România, acest tip de explorare a fost inițiată în cadrul unui proiect de cercetare multidisciplinar, desfășurat prin Universitatea București, Facultatea de Fizică, în colaborare cu echipele de medici din Centrul de Explorare a Epilepsiei din Secția de Neurochirurgie a Spitalului Universitar și secția de Neurochirurgie Funcțională din Spitalul „Bagdasar Arseni”, Spitalul Suceava devenind astfel primul din “provincie” care are un astfel de centru.