Monopolul media exercitat de Rusia este una dintre problemele spinoase ale Republicii Moldova. După mai multe controverse, parlamentarii de la Chişinău au amânat pentru sesiunea din toamnă votarea noului Cod al audiovizualului şi a setului de amendamente anti-propagandă şi pro-produs autohton.
Kremlinul şi-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de pachetul de măsuri anti-propagandă, chiar şi la nivel diplomatic, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, care a catalogat intenţia Chişinăului de aumbla la Codul audiovizualului drept o „mişcare neprietenoasă”.
Întrebat într-un interviu pentru Europa Liberă cum va reacţiona Rusia dacă noul Cod va primi votul Legislativului de la Chişinău, Nicolae Damaschin, vicepreședintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a răspuns: „Din păcate sau din fericire, știți că s-au organizat mai multe dezbateri publice asupra acestor amendamente, chiar ultimul vinerea trecută a fost organizat de președintele Parlamentului, dl Candu. Eu am văzut cât de consolidați sunt reprezentanții presei ruse în Republica Moldova care au venit cu poziții atât de tranșante, că sunt afectate grav drepturile omului”.
Damaschin consideră că atunci când reprezentanţii presei ruse invocă aduc asemenea acuze, „ei vorbesc despre o realitate paralelă”, şi nu despre Republica Moldova.
„De ce? Fiindcă 80% din tot contentul audiovizual pe piața din Republica Moldova vine din Federația Rusă și este în limba rusă – 80%. Ale cui drepturi sunt afectate, cine este în minoritate, cine este pus în condiții neloiale? Nu poate un post de televiziune din Republica Moldova să realizeze o emisiune, să o compare cu una realizată de posturile de televiziuni mari din țările care investesc într-o emisiune milioane de euro”.
În prezent, unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului strâng fonduri pentru lansarea unei televiziuni 100% românești și independente în Republica Moldova, Unirea TV. Postul va avea studio atât la Chișinău, cât și la București. „Am decis să pornim acest proiect deoarece nu putem sta cu mâinile în sân, așteptând ca altcineva să ia atitudine împotriva propagandei care se duce, în special în Republica Moldova, împotriva valorilor europene și democratice și, mai ales, împotriva idealului reîntregirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului. Astăzi, mai mult ca oricând, forța mass-media este uriașă și, de aceea, un punct de vedere alternativ, liber de interesele politicienilor de la Chișinău și de constrângeri economice, este absolut necesar”, își explică demersul organizațiile unioniste.