Senatorul Viorel Badea a declarat miercuri, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că este nevoie de înființarea unui minister al românilor de pretutindeni, idee susținută și promovată de reprezentanții românilor din comunitățile istorice și din Diaspora, dar și de societatea civilă din România. De asemenea, acesta a pledat pentru înființarea unui oficiu pentru relația cu Republica Moldova.
„Singura posibilitate a schimba efectiv ceva este să începem de la o schimbare de la interiorul instituțiilor, pentru că de multe ori instituțiile sunt rădăcina tuturor relelor. În momentul acesta, politica statului român față de românii de pretutindeni este una profund haotică și pentru a putea face ordine în acest haos, trebuie să facem ordine în instituții trebuie să schimbăm resursele, fie că este vorba de resurse umane, fie că este o vorba de o upgradare a resurselor financiare. (…) Consider că este nevoie să înființăm un minister al românilor de pretutindeni, care să adune în sine tot ceea ce înseamnă interes instituțional al statului român pentru diaspora românească și pentru comunitățile învecinate„, a declarat parlamentarul, citat de Agerpres.
Badea este de părere că în acest minister trebuie „să existe cel puțin două orientări”, respectiv românii care trăiesc în Diaspora și care au un tip de probleme și românii care trăiesc în jurul României.
De asemenea, el a subliniat că este important să se reînființeze Oficiul pentru Republica Moldova. „Mai mult ca niciodată este necesar ca România să se implice în protejarea și promovarea intereselor cetățenilor români din Republica Moldova și pentru a promova aceste interese, trebuie să se creeze o instituție„, a explicat Viorel Badea.
Încă din 2015, peste 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor de români din străinătate au solicitat Guvernului României crearea Ministerului Românilor de Pretutindeni şi a unei instituţii speciale în subordinea premierului, responsabilă de relaţia cu Republica Moldova. Acestea au fost principalele revendicări ale diasporei din România şi Republica Moldova, formulate la Bucureşti, în cadrul Congresului Diasporei Unioniste, organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.