Şcoala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească” a debutat luni la Iași, la Muzeul Unirii.
Finanţată de către Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Şcoala de vară se va derula până sâmbătă, 27 august.
Evenimentul este organizat de Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația”, în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” (Academia Română – Filiala Iași), Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova”. Un cuvânt de deschidere au avut reprezentanții instituțiilor locale implicate, precum și un reprezentant al MAE.
Organizatorii precizează că proiectul își propune permanentizarea legăturilor dintre mediul universitar din Republica Moldova și cel din România, în scopul dezvoltării unor conexiuni culturale, care să conducă la consolidarea și promovarea spiritualității, identității și culturii românești în rândul studenților, dar și la inițierea unor noi proiecte comune de viitor.
Prin desfășurarea unor astfel de acțiuni se doreşte consolidarea identităţii româneşti la tinerii studenții valoroși, cu rezultate meritorii, care studiază în Republica Moldova, precum și conștientizarea valențelor europene ale civilizației românești, mai spun organizatorii.
Mai multe cursuri şi seminarii se vor derula pe o perioadă de 5 zile, într-un ritm de 6 ore pe zi (două cursuri).
Participă studenți basarabeni de la Univeristatea de Stat din Republica Moldova, care nu au studiat în România.
Cursurile predate vor aborda următoarea tematică: Literatură și scriitori români în secolele XIX-XX, Etnologie, Patrimoniu, Istoria Basarabiei în secolele XIX-XX, Rolul bisericii ortodoxe în civilizația românească, Civilizația medievală românească, Elitele politice și culturale în România, Istoria monarhiei române, Politica și alianțele externe românești în secolele XIX-XX.
Cursurile vor fi predate de cadre universitare de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat din Moldova, muzeografi de la Complexul Muzeal Național „Moldova” și cercetători de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” și Centrul de istorie și civilizație europeană (Academia Română – Filiala Iași). Cursurile vor aduce participanţilor accesul la cunoștințe noi, dar şi o viziune de ansamblul asupra valorilor autohtone și europene, ale elitelor româneşti.
De asemenea, proiectul vizează şi conştientizarea unui anumit civism şi patriotism pe care l-au manifestat oamenii de cultură, politicienii sau universitarii români.
Activităţile didactic-educative vor fi compuse din prelegeri pe temele amintite, cât şi din discutarea, tip seminar, a subiectelor prezentate în primă fază.
Proiectul Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească.Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească” vine şi ca un răspuns consistent la necesitatea completării programelor de învățământ pentru tinerii români din afara granițelor, propunând o perspectivă aprofundată asupra unor aspecte pecum istoria, cultura și civilizația românească și accentuarea valențelor europene în ultimele două secole.