Manifestă comportament diplomatic de colonialişti, dar ies imediat cu felicitarea la înaintare. Aşa ar putea fi esenţializată, prin atitudinea ambasadei ruse de la Chişinău, reacţia Rusiei la problema exerciţiilor militare din regiunea transnistreană.
Şeful diplomaţiei de la Chişinău, Andrei Galbur, a reiterat, într-o discuție cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, îngrijorarea autorităţilor constituţionale privind continuarea aplicaţiilor militare ale Grupului Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR) în comun cu structurile paramilitare ale regimului de la Tiraspol.
Galbur i-a cerut lui Muhametşian ca ţara pe care o reprezintă la nivel diplomatic să respecte prevederile Acordului privind principiile soluţionării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992, în special în ceea ce ţine de obligaţiunea forţelor armate ale Federaţiei Ruse de a păstra neutralitatea, dar şi necesitatea de a relansa dialogul pe marginea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova stocate în depozitele de pe malul stâng al Nistrului.
Reacţia ambasadorului rus? Acesta i-a înmânat un mesaj de felicitare din partea omologului său de la Moscova, Serghei Lavrov, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.