Declaraţiile ambasadorului american la Chişinău au trezit o cascadă de reacţii de indignare. Dincolo de negarea faptului că Basarabia e România, James Pettit a continuat pe linia îngrijorătoare a celor care cer un statut special pentru Transnistria.
Nu ştim dacă diplomatul american a vorbit în nume propriu sau nu, dar el a făcut câteva erori fundamentale. Basarabia a fost şi va fi pământ românesc, iar negarea evidenţei de ”acelaşi sânge, aceeaşi limbă” nu foloseşte nimănui. Nu există identitate moldovenească, aşa cum nu există nici limbă moldovenească. Domnul Pettit pare să nu cunoască sau să ignore voit faptul că fraţii de peste Prut au fost rupţi cu forţa de patria mamă în baza Pactului Ribbentrop-Molotov. El legitimează discursul stataliştilor, al elitelor politice care au păstrat R.Moldova ca pe un stat artificial destinat doar satisfacerii propriilor interese.
Unirea ca opţiune de salvare a fraţilor de peste Prut de oligarhie, corupţie şi prăbuşire economică nu poate fi însă scoasă din calcul. În momentul de faţă ea este calea mai plauzibilă către Europa, în lipsa oricărei perspective de aderare ca stat de sine stătător. Şi totuşi James Pettit declară în interviul acordat postului de televiziune Moldova 1 că ”alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”.
Această afirmaţie nu este argumentată, dar diplomatul spune că ”Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure”. Formularea trezeşte din start semne de întrebare. Despre ce suveranitate şi graniţe sigure poate să fie vorba dacă autorităţile de la Chişinău nu controlează Transnistria, trupele ruseşti sunt în continuare staţionate ilegal acolo, ca un ghimpe în coastă, iar mai nou se fac şi exerciţii militare cu tancuri subacvatice care trec Nistrul şi simulează un atac? Nemaivorbind despre faptul că armata rusă face recrutări, iar Moscova deschide secţii de votare în Transnistria, în ciuda autorităţilor moldovene. Mai rămânea ca James Pettit să spună că R.Moldova trebuie să rămână neutră şi să nu intre niciodată în NATO, pentru că statutul de neutralitate îi garantează securitatea, aşa cum spun şi ruşii…
Citeşte continuarea articolului în The Epoch Times România.