Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a venit cu precizări după declarațiile de zilele trecute care au atras oprobiul public pe ambele maluri ale Prutului, potrivit cărora Republica Moldova nu e România, iar Moldova își are propria sa istorie, diferită de a României.
Diplomatul american a declarat în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu liderul PL, Mihai Ghimpu, că „puterea suverană aparține poporului, inclusiv dorința firească de Unire cu România”. Ambasadorul consideră că prin declarațiile sale nu a dorit să atingă în nici un fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunire și că Statele Unite nu are cum să împiedice reunificarea celor două state românești dacă poporul dorește Unirea. „Eu respect decizia și idealul unioniștilor”, a spus James Pettit.
„Dacă conducerea de la 1990 încoace ar fi promovat adevărul despre noi, despre ocupație, despre identitate și limba pe care o vorbim, astăzi Unirea ar fi fost făcută. Pentru populația Republicii Moldova, astăzi este mai bine dacă aceste două state românești s-ar uni. De aceea consider că problema despre reunificarea cu România astăzi este mai viabilă ca niciodată”, a explicat liberalul Ghimpu.
Răspunzând la întrebările ambasadorului SUA, legate de minoritățle naționale, Ghimpu a menționat că aceastea se bucură de toate drepturile, iar în cazul unificării, acestea vor beneficia de drepturi europene, România fiind lideră la capitolul legislație în materie de drepturi ale monorităților, din tot spațiu comunitar.
„Astăzi și o parte din minoritățile etnice care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova își doresc Unirea cu România, pentru că au realizat că au o singură viață, care trebuie trăită în siguranță și bunăstare, ceea ce doar România poate garanta”, a spus liderul PL.
„Uniunea Sovietică a creat în anul 1990 Republica Moldovenească Nistreană, pentru a împiedica unirea noastră. În acei ani puterea de la Kremlin promova și susținea indirect candidați care ajungeau în fruntea republicilor din fostul spațiu sovietic, ca să-i poată controla. Astăzi, Rusia susține financiar partide politice care luptă deschis pentru interesele imperialiste ale acesteia.
Poltica viitorului președinte trebuie să se axeze pe reforme sustenabile, fără de care nu putem avea o economie în creștere și rezolva problemele sociale, dar totodată viitorul președinte, trebuie să oprească propaganda rusă care manipulează cetățenii.
Pentru apropierea celor două maluri ale Prutului, viitorul președinte trebuie să asigure securitatea energetică (continuarea construcției gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău și interconexiunea rețelelor de energie electrică: Isaccea — Vulcănești — Chișinău, Iași — Ungheni — Strășeni, Suceava — Bălți, precum și la construcția stațiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte), dar și reconstrucuția podurilor peste râul Prut și a liniei de cale ferată: Iași – Chișinău cu ecartament european, și altele.
Decizia suverană, încotro să meargă Republica Moldova, aparține poporului și nimeni nu ne poate indica ce să facem și cu cine să ne unim. Sângele apă nu se face, domnule ambasador”, a menționat președintele PL.