Mișcarea Populară a decis marți ca toți candidații MP pentru mandatele de parlamentari de Diaspora să fie din afara granițelor țării. Regula se va aplica și pentru Republica Moldova.
„A fost votată o decizie importantă cu privire la alegeri, ca toți candidații noștri pentru a reprezenta Diaspora în Parlament să fie selectați dintre cei care trăiesc în Diaspora. Este foarte important să fie așa, pentru că altfel, având în vedere numărul mic de reprezentanți ai Diasporei în Parlament, dacă le mai dăm și din București candidați pentru Diaspora n-am făcut nimic. Chiar nu sunt reprezentați. Dacă erau vreo 30 — 40 de reprezentanți pentru cele 3,5 milioane de români din Diaspora, ne puteam gândi să mai dăm și candidați din țară, dar în situația în care sunt doar șase parlamentari — doi senatori și patru deputați — candidații vor fi din Diaspora”, a explicat liderul partidului, Traian Băsescu, citat de Agerpres.
„Am stabilit ca unul dintre criteriile importante care vor sta la baza acestei selecții să fie ca românii care vor să intre în această competiție internă să aibă minim cinci ani locuiți peste hotare. Sunt convins că această propunere pe care o facem către românii din întreaga lume, către cei din Republica Moldova, unde eu, la alegerile din 2012, am obținut aproape 80%, avem o comunicare foarte intensă cu aceste comunități mari, va fi primită foarte bine”, a apreciat și Eugen Tomac..
Potrivit unor surse din interiorul formațiunii politice, unul dintre candidații interni ai Mișcării Populare pentru alegerile parlamentare din România este Doru Dendiu, coordonatorul MP Republica Moldova.
MP anunță că unul dintre criteriile importante care vor sta la baza selecției este ca românii care vor să intre în această competiție internă să aibă minim cinci ani locuiți peste hotare, să aibă notorietate în rândul românilor din afara granițelor, să fie o persoană onestă, necompromisă, cu un trecut onorabil și un comportament și limbaj civilizat. De asemenea, candidatul trebuie să prezinte un CV obișnuit și unul politic, dacă este cazul, să aibă capacitatea de a forma o echipă de minim 30 de susținători, urmând să se deplaseze împreună cu aceștia la București, în momentul validării candidaturilor și stabilirii prin vot a ordinii pe liste. De asemenea, candidatul trebuie să aibă capacitatea să organizeze întâlniri cu electoratul în comunități românești importante, să își susțină campania electorală din fonduri proprii sau ale simpatizanților.