Autorităţile de la Chișinău solicită actorilor internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să ia atitudine faţă de actul emis pe 7 septembrie de către liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, „în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei”.
Biroul pentru Reintegrare a luat act cu consternare de aşa-zisul „decret” al liderului de la Tiraspol cu privire la punerea în aplicare a rezultatelor aşa-zisului „referendum republican din 17 septembrie 2006” vizând „independenţa” Transnistriei şi „aderarea ulterioară a acesteia la Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat de presă.
„Autorităţile de la Chișinău califică actul în cauză ca fiind unul nul şi neavenit, având în vedere faptul că acesta a fost emis de către o autoritate neconstituţională în baza unui referendum desfăşurat în mod ilegal pe o parte din teritoriul Republicii Moldova. Biroul pentru Reintegrare îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire de faptul că actul în cauză subminează eforturile autorităţilor constituţionale şi ale partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul 5+2 menite să identifice o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană”, se specifică în comunicatul Biroului de Reintegrare.
Evgheni Șevciuk a semnat un decret privind constituirea unei comisii pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2006 la care 98% dintre locuitorii regiunii transnistrene au votat pentru independența regiunii separatiste și aderarea ei la Federația Rusă.
Decretul mai prevede ajustarea legislației transnistrene la cea a Federației Ruse.
În regiunea transnistreană vor avea loc așa-zise ”alegeri prezidențiale”, iar liderul Evgheni Șevciuk joacă cartea „celui mai bun partener al Rusiei” pentru a învinge în scrutinul electoral.