Joi, 22 septembrie, la Clubul Țăranului, cu începere de la ora 18:00, se va desfășura o lansare de carte în centrul căreia se află un episod istoric întunecat – deportările din Basarabia.
„Lupii. Amintiri din Siberia”, este titlul volumului de memorii semnat de Margareta Spânu Cemârtan, victimă a deportărilor sovietice în infernul siberian.
Deportările din Basarabia, o armă letală folosită frecvent de ocupantul sovietic, a cunoscut trei momente de vârf: iunie 1941, iulie 1949 şi martie 1951.
Margareta Spânu Cemârtan, atunci un copil de doar şapte ani, a cunoscut supliciul deportării celui de-al doilea val (5-6 iulie 1949), revenind în satul natal în 1956.
Mărturia sa, alături de cele care ne-au rămas de la Eufrosina Kernovskaia, Anita Nandriș din Bucovina, Vădim Pirogan, ca şi a altor supravieţuitori ne ajută astăzi să cunoaştem proporţiile monstruoase ale acţiunilor patronate de Stalin.
Mulţi deportaţi au rămasa acolo în morminte fără cruci sau împiedicaţi prin hotărâri arbitrare să revină pe meleagurile natale.
Cărţile Margaretei Spânu Cemârtan ne vorbesc, totodată, și despre calvarul celor reveniţi acasă şi lupta lor pentru a-şi reface viaţa într-o Basarabie devenită „republică sovietică”, încercând dureros să-şi continue traiul, aşa cum îl cunoşteau dinaintea deportărilor.
Până în prezent, nu s-a putut determina numărul exact al victimelor, estimările istoricilor indicând mai multe sute de mii de oameni, îngrămădiţi în vagoane de vite, care au ajuns în Siberia, R.S.S. Kazahă, R.S.S. Komi şi Kazahstan.
În cadrul evenimentului va avea loc și prezentarea în premieră a reportajului „Român care nu a mai apucat să fie român. Drama și mâhnirea unui deportat din Basarabia”. Este vorba despre mărturiile lui Grigore Ciobanu deportat din Căușeni (R. Moldova) Reportajul a fost realizat de ROMÂNIA BREAKING NEWS – RBN Press în parteneriat cu Jurnaliști Independenți.
Evenimentul este organizat Institutul „Frații Golescu”, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Clubul Țăranului.