Veniturile disponibile ale populaţiei Republicii Moldova pentru trimestrul al II-lea din 2016 au fost mai mici decât cheltuielile pe care aceasta le-a avut. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică de la Chișinău, remitențele contribuie la menținerea pe linia de plutire a veniturilor dintr-o gospodărie obișnuită.
Astfel, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2030,4 lei, fiind în creştere cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) veniturile populaţiei au înregistrat o descreştere de 5,8%.
Veniturile din activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 41,1% din veniturile totale disponibile, contribuţia acestora fiind în descreştere faţă de trimestrul II 2015 cu 2,4 puncte procentuale.
În trimestrul II al lui 2016, prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 21,4% sau cu 1,5 puncte procentuale mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 15,8% din veniturile populaţiei, inclusiv 9,1% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 6,7% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.
Transferurile băneşti din afara Republicii Moldova rămîn o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 18,1% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 1,8 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.