Liderul PSRM, Igor Dodon, candidatul socialiştilor la scrutinul prezidenţial, a avut o întâlnire cu Patriarhul Kirill, cunoscut şi ca „patriarhul KGB”, care i-a oferit binecuvântarea sa pentru „munca de creaţie” din Republica Moldova.
„Am discutat un spectru larg de probleme, în primul rând starea spirituală în societatea moldovenească, provocările spirituale și sociale care stau în fața lumii ortodoxe. Noi, popoarele ortodoxe, trebuie să ne ținem împreună, în pofida încercărilor de a ne scinda care vin din afară. Și, în primul rând, trebuie să restabilim relațiile de prietenie cu Federația Rusă”, a scris Dodon într-o postare pe Facebook.
Socialistul spune că l-a asigurat pe Patriarh că „poporul moldovenesc va păstra pentru totdeauna credința străbunilor și loialitate față de Biserica Ortodoxă”.
Recent, New York Times a dedicat un articol de analiză modului în care Kremlinul foloseşte în scopuri geopolitice instituţia bisericii pentru a pune presiune pe fostele republici sovietice. Republica Moldova este menţionată în material.
Jurnaliştii americani scriu că Moscova îşi foloseşte mitropoliţii loiali „cauzei imperaliste” ca unealtă de blocaj a oricărei rute euro-atlantice a republicilor din fosta URSS.
În cazul Republicii Moldova, este menţionat ÎPS Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, cunoscută portavoce a intereselor ruseşti.
New York Times scrie şi despre frontul comun dintre sutanele Rusiei şi pionii ei politici din Republica Moldova, cum ar fi Igor Dodon, liderul PSRM.
Nici episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, aprig apărător al şefului Partidului Nostru, Renato Usatîi, actor politic cu ştate vechi în lumea crimei organizate, nu este omis. Despre episcop, publicaţia newyorkeză notează: „În avangarda cauzei anti-europene în Moldova a fost şi Marchel Mihăescu, episcopul ortodox din Bălţi, care a fost numit în postul pe care îl ocupă de către patriarhul Moscovei”.
NY Times oferă următoarea mostră de retorică tip Putin din recuzita lui Marchel, citând câteva declaraţii ale acestuia dintr-un interviu: „Glasul bisericii şi vocea politicienilor ruşi – nu toţi, dar marea majoritate a politicienilor ruşi – reprezintă un tot. Pentru mine, Rusia este gardianul valorilor creştine (…) Europa ne-a dat o mulţime de bani, nu există nicio îndoială, dar vrea prea mult în schimb. Ea ne cere să plătim cu sufletele noastre, să ne îndepărtăm de Dumnezeu. Acest lucru nu este acceptabil”.