Guvernul de la Chișinău a decis să își asume răspunderea în fața Parlamentului pe șapte legi-cheie pentru Acordul cu FMI. Este vorba de legi care vizează consolidarea și curățarea sectorului bancar, dar și despre legi privind bugetul de stat.
„Trebuie să reuşim aprobarea Acordului de finanţare la şedinţa bordului FMI din octombrie, aşa cum ne-am propus. De asta v-am convocat astăzi, ca împreună să luăm decizii pe câteva legi foarte importante, care reprezintă precondiţii ale Fondului Monetar Internaţional şi care ar trebui să intre în vigoare cât mai rapid şi n-are trebui să fie amânate din motive subiective, inclusiv ce ţin de campania electorală și dorința unor partide de a se manifesta populist în această perioadă”, a declarat premierul Pavel Filip la întrunirea Cabinetului de miniștri.
Șegul Executivului a precizat că legile au fost adoptate în formula validată și coordonată cu FMI, dar și cu majoritatea parlamentară. „Suntem în situaţia să mergem pe angajarea răspunderii doar din motivul că n-avem prea mult timp la dispoziţie, or dacă mergem pe formula clasică, ar însemna să pierdem încă câteva săptămâni”, a mai spus Filip.
Documentele pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea sunt: Legea pentru redresarea și rezoluția băncilor, Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative, conexă cu proiectul de lege pentru redresarea și rezoluția băncilor, Legea cu privire la Depozitarul central al valorilor mobiliare şi Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17.11.2004 și nr.101 din 01.04.2015. Totodată, au fost aprobate un şir de modificări şi completări la Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015.