Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 29 septembrie, cu ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru.
În cadrul întrevederii, cei doi înalți oficiali au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale cooperării bilaterale pe paliere de interes comun, precum securitatea şi apărarea, cât și parcursul european al Republicii Moldova, se precizează într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Klaus Iohannis a evidențiat importanța pe care România o acordă Republicii Moldova, reflectată în sprijinul constant din partea Bucureştiului pentru Chișinău în cadrul relațiilor bilaterale de parteneriat.
În context, președintele României a subliniat că este esențial pentru Republica Moldova să continue parcursul european și să valorifice potențialul beneficiilor derivate din raporturile cu Uniunea Europeană. Totodată, a reliefat că este necesar ca Republica Moldova să dovedească hotărâre în respectarea angajamentelor europene asumate și să continue eforturile de consolidare a instituțiilor naționale pentru a dobândi mai multă predictibilitate și credibilitate în plan european.
La rândul său, ministrul Anatol Şalaru a semnalat eforturile naționale întreprinse în direcția europeană și a exprimat încrederea privind continuarea acestui parcurs de importanță strategică pentru Republica Moldova.
De asemenea, ministrul de la Chişinău a adresat mulțumiri pentru sprijinul constant și substanțial al României pentru Republica Moldova în derularea relațiilor bilaterale, precum și în context european.
În cadrul discuțiilor, Klaus Iohannis și Anatol Şalaru au avut și un schimb de opinii privind evoluția situației de securitate din regiune.
Anatol Şalaru efectuează o vizită oficială în România, în perioada 29-30 septembrie, la invitaţia omologului său de la București, Mihnea Motoc.
Vizita lui Şalaru survine la două zile după ce preşedintele Klaus Iohannis a făcut mai multe declaraţii despre unirea Republicii Moldova cu România, precizând că autorităţile de la Bucureşti vor pregăti o strategie specială care va analiza inclusiv proiectul unionist.
„Discuția despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom discuta în CSAT la sfârșitul anului”, a afirmat preşeintele României, marţi, 27 august, adăugând că proiectul în cauză va fi rodul contribuției MAE, SIE, SRI și a Palatului Cotroceni.